Oud en nieuw verweven in het centrum

Wonen Verhaal
juni 2023

We zeggen niet alleen dat we thuis zijn in de regio; we zijn het ook. Zoals Maike van der Waals, onze commercieel medewerker bedrijfsmatig vastgoed. In de Osse wijk Berghkwartier is ze helemaal op haar plek.

Het Berghkwartier is grotendeels nieuw, maar het barst er van de historie. De centrumwijk is namelijk gebouwd op het terrein van de voormalige Bergoss-tapijtfabriek. De karakteristieke gebouwen van De Weverij en het Spahuys herinneren voorbijgangers nog steeds aan die tijd. Net als de opvallende sheddaken aan de Oostwal.

Maike woont sinds twee jaar in een appartement aan de Schietspoel. Precies boven de parkeergarage die luistert naar de naam van de tapijtfabriek die hier ooit stond: Bergoss. “Ik woon hier perfect”, aldus Maike. “Ik wandel elke dag naar ons kantoor en sta binnen paar minuten in het centrum. Ook het treinstation is op loopafstand. Alle belangrijke voorzieningen zijn dus letterlijk binnen handbereik.”

Tapijtfabriek Bergoss

De geboren Osse woont om de hoek bij het ouderlijk huis van haar moeder. “Aan de Goudmijnstraat woonden mijn opa en oma. Mijn opa heeft veertig jaar als wever bij Bergoss gewerkt. Eigenlijk woon ik dus op ‘zijn’ grond. In de wijk zijn veel verwijzingen naar vroeger: de bankjes in de vorm van tapijtrollen, de weefpatronen in de bestrating en de straatlantaarns die lijken op de lampen uit de oude fabriek. Mooi dat ze dat stukje geschiedenis in de omgeving hebben verwerkt!”

Gemêleerd gezelschap

Het industrieel aandoende plaatje maakt de wijk onderscheidend. Maar Maike vindt het innerlijk van de wijk minstens zo belangrijk. Oftewel: de mensen die er wonen. “Een heel gemêleerd gezelschap”, aldus Maike. “Van oudere mensen tot gezinnen en starters: het Berghkwartier is een thuis voor heel veel Ossenaren. Voor de kleintjes zijn er twee leuke speeltuintjes. Het is een gewilde wijk waar wonen echt centraal staat. Ook leuk is de buurttuin BergOss 2.0, deze wordt beheert door bewoners uit de wijk. Ik voel me hier helemaal op mijn plek.”