NVM Makelaars
U bevindt zich hier: home

Regeringspartijen willen NHG-drempel voor starters verlagen

Gepubliceerd door Harm van der Pas op 15 december 2017
Steeds minder starters kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Omdat de leenregels worden aangescherpt is de verwachting dat die daling volgend jaar doorzet. De vier regeringspartijen willen daar wat aan doen, zo staat in het Algemeen Dagblad.


Doordat starterswoningen duurder worden, wordt de kostengrens voor een NHG-hypotheek (op dit moment 245.000 euro, volgend jaar 265.000 euro) vaker overschreden. Bovendien betalen huizenkopers, ook starters, steeds meer kosten uit eigen zak. Dat houdt ze tegen om ook te betalen voor een NHG-hypotheek, ondanks de voordelen die daaraan zitten en de extra zekerheid die het biedt. Het percentage starters dat nu voor een NHG-hypotheek kiest is nog maar 53 procent. Dat was in 2014 nog 72 procent.

Aangescherpte regels
Verwacht wordt dat door het aanscherpen van de regels voor het lenen van geld vanaf volgend jaar nog minder starters voor een NHG-hypotheek zullen kiezen. Vanaf 1 januari mogen huizenkopers namelijk alleen de exacte waarde van hun nieuwe woning financieren met geleend geld. Tot en met dit jaar mochten ze 1 procent meer lenen, zodat ook extra kosten, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar ook het afsluiten van een NHG-hypotheek, niet  geheel uit eigen zak betaald hoefden te worden.

Uitzondering voor starters
De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen nu dat er voor starters een uitzondering wordt gemaakt en dat zij nog steeds 101 procent van de waarde van hun nieuwe woning kunnen lenen. Dat hebben ze de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, voorgesteld. Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek betaal je een eenmalige premie van 1 procent van de woningwaarde en die zouden starters dan dus met geleend geld kunnen betalen.

Meer plannen
De vier politieke partijen zouden volgens hetzelfde artikel meer plannen hebben om het voor starters op de woningmarkt iets makkelijker te maken. Ze onderzoeken of het mogelijk is om vanaf 2019 de premie voor een NHG-hypotheek te verlagen. Daarnaast zijn er plannen om een studieschuld voor starters minder zwaar mee te laten wegen bij de aanvraag van een hypotheek.


Harm van der Pas
Erkend hypotheekadviseur/
makelaardij


Kantoor Oss
telefoon 0412 63 29 28
e-mail: h.pas@krabben.nl


Meest recente blogs:


In overspannen woningmarkt biedt onze regio nog mooie kansen!Gepubliceerd door Joris Welten op 12 januari 2018
Tijdens de feestdagen aangepaste openingstijdenGepubliceerd door André Louwers op 21 december 2017
Regeringspartijen willen NHG-drempel voor starters verlagenGepubliceerd door Harm van der Pas op 15 december 2017
Nog enkele woningen beschikbaar plan Mettegeupel OostGepubliceerd door Heidi Oosterveen op 24 november 2017
Wet verbetering functioneren VvE'sGepubliceerd door Maurits Zwijgers op 3 november 2017

Zelf een reactie plaatsen

E-mailadres *


Uw reactie *

Typ het controle getal over *Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Accepteren