NVM Makelaars
U bevindt zich hier: home

Hypotheken: vijf vragen aan Harm

Gepubliceerd door Harm van der Pas op 17 april 2018
Hij is al jaren één van de gezichten van Van der Krabben: Harm van der Pas. Belangrijk in zijn rol als nieuwbouwmakelaar, maar zeker ook in zijn rol als erkend hypotheekadviseur. Je kunt namelijk bij hem terecht voor alle financiële vraagstukken over de aankoop van een woning. Dit zorgt ervoor dat mensen beter geïnformeerd zijn, maar ook dat er ‘een stukje onzekerheid’ wordt weggenomen, zo omschrijft hij het zelf. En dat is minstens zo belangrijk. Een mooi uitgangspunt om hem eens aan de tand te voelen door middel van vijf vragen over de wereld van de hypotheken.


“Harm, de wereld van de hypotheken verandert snel. Hoe blijf je op de hoogte, en welke veranderingen hebben er de afgelopen jaren plaatsgevonden?”
“De huizenmarkt, en daarbij ook de wereld van de hypotheken, verandert inderdaad snel. Juist daarom is het belangrijk om bij te blijven. Dit doe ik door middel van lezen, maar ook door het volgen van educatie. Die veranderingen zitten ‘m bijvoorbeeld in de constant aangepaste regelgeving vanuit de overheid. Echter heeft de belangrijkste verandering die er de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden te maken met de relatie tussen hypotheekadviseur en particulier. Het advies is namelijk transparanter en passender geworden. Een verandering die ik enorm toejuich. In het kort houdt dit in dat iemand in alle omstandigheden in het huis moet kunnen blijven wonen. Ook over tien jaar, en ook als persoonlijke omstandigheden zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden invloed krijgen. Door in te zoomen op de persoonlijke situatie en alle scenario’s uit te pluizen kunnen we een welgemeend advies geven. Waar vroeger in de markt nog wel eens een advies werd gegeven dat past, wordt nu steeds meer een advies gegeven dat passend is. Taaltechnisch een klein verschil, maar in de praktijk is dat verschil des te groter!”

"Het is leuk als ze een hypotheek bij me afsluiten,
maar het is nog leuker als ze zeggen dat het een
verhelderend gesprek was.”


“Waarom is een hypotheekadviseur eigenlijk zo belangrijk?”
“Om te beginnen gaat het om enorm lastige maar belangrijke beslissingen waar mensen goed in geadviseerd moeten worden. Bovendien is de stortvloed aan informatie er door de komst van het internet zeker niet kleiner op geworden. Wat we vaak zien gebeuren, is dat mensen teveel waarde hechten aan gegevens die zij inwinnen op het internet of bij bekenden om hen heen. In de praktijk blijkt het dan zo te zijn dat bepaalde regels voor die persoon toch net weer even anders liggen, waardoor de situatie compleet verandert. Die ‘finishing touch’, dáár gaat het om. Omdat het lastige materie is en het over belangrijke beslissingen in een mensenleven gaat, is het voor veel mensen ook gewoon spannend. En dat is heel normaal. Daarom adviseer ik zoveel mogelijk in jip-en-janneketaal, en probeer ik tevens zaken te visualiseren. En precies daarom schiet online advies te kort: ik wil met mensen gaan zitten onder het genot van een kop koffie en ze zo ook op hun gemak stellen. Het is leuk als ze een hypotheek bij me afsluiten, maar het is nog leuker als ze zeggen dat het een verhelderend gesprek was.”“En waarom dan juist een onafhankelijke hypotheekadviseur?”
“Het grote voordeel van onafhankelijk hypotheekadvies zoals bij Van der Krabben, is het totaaloverzicht waarover we beschikken. Wanneer je hypotheekadvies bij een bank afneemt zal die bank slechts het product van de eigen bank presenteren. Ik redeneer graag andersom. Door een scan van al het aanbod van de banken te maken, krijgen we een overzicht over al het beschikbare aanbod dat we vervolgens kunnen gaan vergelijken. Hierdoor maken we samen met de klant de beste keuze, specifiek op zijn of haar situatie gericht. Ook niet onbelangrijk is dat we met een fixed fee werken. Hierdoor garanderen we totale onafhankelijkheid, en op die manier een passend advies.”

"Mensen hebben al snel de neiging om te kijken naar
de kosten van het advies, maar ik adviseer echt om
verder te kijken dan dat. Vraag jezelf af of de desbetreffende
adviseur echt met jou bezig is, en of hij rekening houdt met
jouw ideeën, wensen en mogelijkheden."


“Is het momenteel eigenlijk een goede tijd om een huis te kopen?”
“Ja, het is momenteel een goede tijd om een huis te kopen. Zoals heel veel mensen weten staat de rente momenteel erg laag. Wanneer je wilt verhuizen heb je momenteel twee opties. Ik noem het altijd horizontaal verhuizen ten opzichte van verticaal verhuizen. Bij horizontaal verhuizen maak je de overstap naar een huis met dezelfde grootte, maar met lagere lasten. Dit is mogelijk omdat je dan meestal boetevrij van een oudere, duurdere hypotheek af kunt. Je kunt daarnaast ook verticaal verhuizen. Dit betekent dat je met dezelfde lasten naar een groter huis kan verhuizen. Je gaat er dus in heel veel gevallen op vooruit!”

“Wanneer mensen een hypotheek afsluiten, waar moeten ze dan eigenlijk allemaal op letten?”
“Het gevoel over het verkregen advies moet goed zijn. Dat is de allerbelangrijkste voorwaarde om een hypotheek af te sluiten. Mensen hebben al snel de neiging om te kijken naar de kosten van het advies, maar ik adviseer echt om verder te kijken dan dat. Vraag jezelf af of de desbetreffende adviseur echt met jou bezig is, en of hij rekening houdt met jouw ideeën, wensen en mogelijkheden. Wanneer een adviseur hier rekening mee houdt is de hypotheek namelijk aangepast op de individuele situatie. En dan gaan het niet alleen over de huidige individuele situatie, maar ook de individuele situatie over tien of twintig jaar. Zie het als een stip aan die horizon, die te allen tijde aansluit op het pad dat jij en de mensen om je heen uitstippelen!”

Ook behoefte aan een onafhankelijk hypotheekadvies? Harm helpt je graag! Bel 0412 63 29 28, of stuur hem een e-mail op h.pas@krabben.nl. We voorzien je graag van passend advies!


Harm van der Pas
Erkend hypotheekadviseur/
makelaardij


Kantoor Oss
telefoon 0412 63 29 28
e-mail: h.pas@krabben.nl


Meest recente blogs:


In Regio Oss en Uden draait de woningmarkt top!Gepubliceerd door Joris Welten op 17 juli 2018
Donatie Voedselbank Oss en omgevingGepubliceerd door Harm van der Pas op 6 juli 2018
Op bezoek bij.. Pascal van LentGepubliceerd door Harm van der Pas op 28 juni 2018
Booming magazine UdenGepubliceerd door Jeffrey Gremmen op 27 juni 2018
Zaterdag geslotenGepubliceerd door André Louwers op 22 juni 2018

Zelf een reactie plaatsen

E-mailadres *


Uw reactie *

Typ het controle getal over *Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Accepteren