Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s) moeten verplicht sparen voor groot onderhoud. De leden van de VvE moeten in hun belastingaangifte vervolgens hun aandeel in het vermogen van de VvE opgeven in Box-3. Over het door de VvE opgebouwde spaarsaldo betalen de leden vervolgens vermogensrendementsheffing. Dat heeft tot kamervragen geleid, die minister Ollongren onlangs heeft beantwoord. De minister laat in haar antwoord weten niets te voelen voor een box-3 vrijstelling voor leden van een VvE.

Ben je ook op zoek naar jouw droomhuis? We helpen je graag!

Zoek hier binnen ons ruime huizenaanbod

Geen Box-3 vrijstelling voor VvE spaargeld

Geen verschil met sparen voor eigen woning
Volgens de minister bestaat er geen verschil tussen spaargeld voor onderhoud van een bezitter van een eengezinswoning, en het aandeel in het spaargeld van de VvE. Daar hebben kamerleden Lodders en Koerhuis tegenover gesteld dat een VvE-lid het spaargeld niet terug kan krijgen bij verkoop van het appartement of in geval van overlijden. Maar volgens de minister gaat dat argument niet op. Zij stelt dat het binnen de VvE gespaarde geld dat bestemd is voor groot onderhoud, onderdeel uitmaakt van het vermogen van het VvE-lid. Of het door dat lid kan worden opgeëist of vrij kan worden aangewend is fiscaalrechtelijk niet relevant, aldus (kennelijk) de minister. Zij stelt:

“Zowel woningeigenaren die zelf gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, als woningeigenaren die lid zijn van een VvE en via die weg gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, worden voor dit vermogen belast in box 3 voor zover hun totale vermogen hoger is dan het heffingsvrije vermogen”
Daarom vindt de minister een extra vrijstelling niet wenselijk.