Harm van der Pas: “De voedselbank heeft een bredere functie dan alleen eten en drinken verstrekken.”

Op de vraag of hij hardloopt, antwoord hij met een knipoog: “Ik loop bedenkelijk hard.” Toch heeft Harm een hele geschiedenis wat betreft hardlopen. Sterker nog, hij liep onder andere de marathon van Rotterdam uit. Recent voltooide hij zelfs de marathon van New York. Om deze prestaties te kunnen leveren is training uiteraard noodzakelijk. “Ik loop drie keer in de week in de vroege ochtenduurtjes”, begint hij te vertellen. En voor wie wil weten wat Harm onder ‘vroege ochtenduurtjes’ verstaat: Hij begint om kwart over zes.

Ook deze liefhebber doet aankomende zaterdag 16 juni mee met de Maasdijk. Harm loopt die dag de halve marathon. Een mooie route die de lopers van de Ravensteinse charmes naar het gezellige Osse centrum voert. Harm heeft niet getwijfeld om mee te doen. “Ik vind hardlopen gewoon erg leuk. Ik doe het al zo’n vijftien tot twintig jaar met hetzelfde groepje mensen. Bovendien vind ik de Maasdijk een geweldig evenement. Doordat er voor iedereen wel een geschikte afstand is, is het een toegankelijk evenement waarbij verbroedering ontstaat. Het feit dat we met Van der Krabben voor de Voedselbank Oss lopen maakt deze dag alleen nog maar mooier.”

Onlangs sprak Harm namens Van der Krabben met de Voedselbank Oss. “Toen werd het enorme belang van de Voedselbank me al snel duidelijk”, zegt hij. “In onze regio komen bijvoorbeeld 500 mensen in aanraking met de Voedselbank! Wat ik niet wist is dat de Voedselbank niet alleen voorziet in primaire levensbehoeften als eten en drinken, maar een veel bredere functie heeft. Ze bieden bijvoorbeeld ook sociale begeleiding aan hulpbehoevenden, om zo antwoord te krijgen op vragen als: ‘Hoe kom je aan eventuele schulden?’ en misschien nog wel belangrijker: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je financiële situatie er weer op vooruit gaat?’ Enorm relevante vragen waar de Voedselbank actief in meedenkt.”

Harm van der PasHet feit dat we met Van der Krabben voor de Voedselbank Oss lopen maakt deze dag alleen nog maar mooier.

De Voedselbank draait geheel op vrijwilligers. Het geld dat ingezameld wordt, wordt niet direct aan het kopen van voedsel besteed. Eten en drinken krijgt de voedselbank vaak geschonken. Gezien het feit dat Oss een stad is waar veel voedsel geproduceerd wordt, biedt het kansen voor samenwerkingen tussen deze producenten en voedselbanken onderling. Dat geeft de nodige transportkosten. “Zo kunnen geregeld partijen soepblikken opgehaald worden die afgekeurd zijn doordat er bijv. een deukje in het blik zit. Het is mooi als we namens Van der Krabben hierin onze bijdrage kunnen leveren.”