Huizenmarkt blijft stabiel

Huizenmarkt blijft stabiel

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte

De vraag naar huizen blijft onverminderd groot. In het vierde kwartaal van 2020 steeg de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen naar 365.000 euro. Dat is een stijging ten opzichte van 11,6% ten opzichte van 2019. In de regio Oss-Landerd-Bernheze was de stijging zelfs nog hoger: 11,7% (naar een gemiddelde verkoopprijs van 325.000 euro).

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. In ‘coronajaar’ 2020 zijn er 3,7% meer bestaande koopwoningen verkocht dan in 2019. De ontwikkelingen in de regio Oss-Landerd-Bernheze gaan nagenoeg gelijk op met de landelijke trend.

Krapte
Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw: de krapte-indicator stond op 1,9. Dat betekent dat consumenten uit minder dan twee huizen konden kiezen. Ondanks het beperkte aanbod stromen veel consumenten in Noordoost-Brabant door naar een volgende woning. Daarbij stellen ze de verkoop van hun huidige eigen woning vaak uit tot er zicht is op een nieuwe woning.