“Oss groeit hard en wij zijn er klaar voor”

‘De huizenprijzen kunnen in 2021 nog weleens doorstijgen’, voorspelde Joris Welten vlak voor de jaarwisseling. Nog geen vijf maanden later is die voorspelling van de makelaar/directeur al uitgekomen. Oss is in trek en dat lijkt voorlopig niet minder te worden. “Investeren in woningen is keihard nodig. En wij zijn klaar voor de verschuivingen.”

 

 

 

 

 

De huizenprijzen zijn momenteel historisch hoog. Zó hoog, dat sommige kopers zelfs beginnen te twijfelen of een aankoop wel verstandig is, aldus Joris. “Die reflex is heel logisch. Voor bepaalde woningen betaalde je twee jaar geleden ruim een ton minder. Zoiets blijft natuurlijk gek, maar dat is wat marktwerking doet. Het aanbod is schaars en de vraag is enorm; dat stuwt de prijzen enorm.”

Inhaalslag

Om meer mensen aan een woning te helpen, moet er in heel Nederland flink worden gebouwd. Ook in Oss liggen plannen klaar voor duizenden nieuwe woningen in de komende vijftien jaar. “Gelukkig maar”, vindt Joris. “Na de kredietcrisis in 2008 zijn er in Oss weliswaar veel aantrekkelijke wijken en woningen gebouwd, maar nog altijd minder dan goed is voor de regio. Mede daardoor is nu een flinke inhaalslag nodig.”

Volwaardig alternatief

Die lijkt er dus ook te komen. Niet alleen om een woning te bieden aan huizenzoekers in de eigen regio, maar ook aan potentiële kopers van ver daarbuiten. Joris: “Onlangs heb ik een appartement verkocht aan een man uit Utrecht. Die was zich gaan oriënteren en zag in Oss een stad met alle voorzieningen die hij zocht. Geen Eindhoven, Den Bosch of Nijmegen, maar wel een echte stad. Royaal, groen en open bovendien. Die eigenschappen vallen in de smaak. Steeds meer mensen uit grotere steden zien Oss als een volwaardig alternatief. Al helemaal door het relatief aantrekkelijke prijsniveau.”

Vestigingsklimaat

Ook de volle industrieterreinen laten volgens Joris zien dat Oss in trek is. Nóg een reden om snel veel woningen te bouwen dus. “Groeien op het gebied van bedrijvigheid is natuurlijk perfect voor de stad. Maar dan moet ons particuliere vestigingsklimaat óók aantrekkelijker zijn en blijven. Wat dat betreft zijn we hier de laatste jaren al goed bezig. Overal ontstaan mooie, nieuwe stukjes Oss. De stad kiest voor kwaliteit, kijk maar naar het ziekenhuisterrein of het Componistenkwartier. Daardoor wordt een uitdagende baan op bijvoorbeeld Pivot Park voor nog meer mensen buiten Oss een serieuze optie.”

Thuiswerken

Zeker nu we massaal thuiswerken en dat ook na corona deels zullen blijven doen, verwacht Joris dat steeds meer mensen zich in onze regio willen vestigen. “Verhuizen voor een baan is geen noodzaak meer, want we hoeven niet meer dagelijks naar een hoofdkantoor in de Randstad. Daardoor gaan we zien dat mensen verdeelder over Nederland gaan wonen. En onze regio heeft dan veel te bieden.”

Body en expertise

Oss groeit dus hard en dat lijkt voorlopig niet te stoppen. Joris voorziet dan ook een drukke tijd voor de makelaars in de regio. “Mits ze die drukte aankunnen natuurlijk. Al die verschuivingen in de markt vragen namelijk om heel wat body en expertise. Denk aan de vele bezichtigingen per dag, het maken van koopaktes, het fotograferen van woningen… Gelukkig is dat voor ons geen probleem. Oss heeft het nodig en ons team van specialisten is er klaar voor. Dus kom maar op met die nieuwe woningen.”