“Een eigen woning is een uitstekende investering”

Zo druk als de laatste drie maanden is het bij Van der Krabben Makelaardij nooit geweest. Volgens Joris Welten komt dat door het beperkte aanbod in combinatie met de grote vraag, maar ook door het enorme aantal transacties. Of dat zo blijft? En wat dat betekent voor de woningmarkt in onze regio? Samen met de makelaar/directeur blikken we vooruit.

 

 

 

 

 

 

“Pieken en dalen zijn er op de woningmarkt altijd geweest, en zullen er altijd blijven”, opent Joris. “Maar de huidige ‘piek’ houdt wel opvallend lang aan. Ook staan er momenteel relatief veel dure woningen te koop. Vaak is dat een signaal voor een nóg hogere piek. Dus als je me vraagt of we het op korte termijn minder druk gaan krijgen? Vast niet. Voortdurend blijkt: het kan alsmaar gekker.”

Eigen haard is goud waard

Hoe het kan dat de ‘gekte’ op de woningmarkt maar geen plafond kent? Joris heeft er een verklaring voor. “Allereerst zijn we een eigen woning meer gaan waarderen in coronatijd. ‘Eigen haard is goud waard’, horen we kopers steeds vaker zeggen. En gelijk hebben ze. Létterlijk zelfs, want een eigen woning is een uitstekende investering. Zeker nu spaargeld op de bank weinig oplevert, steken veel mensen het liever in stenen. Al helemaal gezien de lage rente waarvan nog steeds sprake is.”

Joris Welten“Meer dan tweehonderd nieuwe centrumbewoners gaan zeker wat teweegbrengen”

In beweging

Om het woningaanbod te vergroten, schieten de nieuwbouwhuizen en -appartementengebouwen in de regio als paddenstoelen uit de grond. “De Oijense Zij in Oss, De Erven in Heesch, het Walkwartier in Oss…”, somt Joris wat nieuwbouwprojecten op. “Er wordt substantieel bijgebouwd en dat zet de markt in beweging. Neem de 131 huur- en koopappartementen in het Walkwartier; die toekomstige bewoners laten allemaal weer woningen achter, vaak voor jongere kopers. Zo hoort het te gaan.”

Levendig centrum

De komst van het Walkwartier gaat ook het Osse centrum een boost geven, voorspelt Joris. “Mensen doen hun boodschappen het liefste dicht bij huis. Meer dan tweehonderd nieuwe centrumbewoners gaan dus zeker wat teweegbrengen. Daarnaast merk ik dat mensen de loop naar de winkels sowieso weer wat meer hebben gevonden. De leegstand daalt fors en het centrum is levendiger. Dat werpt zijn vruchten af. Een groot compliment voor alle mensen die daar hun nek voor hebben uitgestoken.”