“Meer dan ooit beseffen we dat eigen haard écht goud waard is”

In december maken we traditioneel de balans op. Wat heeft 2020 ons gebracht? En wat kunnen we van het nieuwe jaar verwachten? In gesprek met makelaar/directeur Joris Welten blikken we terug op een jaar dat vooral in het teken stond van corona. Maar we kijken ook vol verwachting uit naar 2021. “Waarschijnlijk stabiliseren de huizenprijzen, maar misschien stijgen ze nog wel door.”

 

 

Voortbouwen op een succesvol 2019: met dat doel begonnen Joris en zijn collega’s op 1 januari aan het kalenderjaar. Niet wetende dat een virus de wereld volledig op haar kop zou zetten…

“Alle vooruitzichten waren positief”, aldus Joris. “De woningmarkt was volop in beweging en de lage rente zou nog wel even aanhouden. Bovendien waren we eindelijk weer ‘thuis’ in ons kantoorpand in de Kruisstraat. Dat hebben we na de brand in 2017 van top tot teen gerenoveerd. We waren er klaar voor om lekker verder te gaan met waar we goed in zijn: kopers en verkopers blij maken. Tot maart lukte ons dat op de vertrouwde manier. Maar toen ging Nederland vanuit het niets op slot.”

Woningwaarde
Even hield iedereen zijn adem in. Kopers, verkopers, aannemers… en dus ook makelaars. “De economie lag opeens op zijn gat en niemand wist wat er precies ging gebeuren”, aldus Joris. “Gelukkig was die onzekere fase in onze branche ook weer snel voorbij. Sterker nog: de figuurlijke waarde van een eigen woning nam door alle gevolgen van corona alleen maar toe. Meer dan ooit lijken mensen te beseffen dat eigen haard écht goud waard is.”

Vertrouwen
Gedurende 2020 bleef de hypotheekrente dalen. En banken bleven – ondanks corona – bereid om kopers te financieren. Vooral dat laatste heeft Joris niet verbaasd. “Hypotheken zijn voor banken nog steeds een goed verdienmodel. Tegelijkertijd werd snel duidelijk dat de markt zich niet liet remmen door corona. De vraag naar woningen bleef ondanks de crisis onverminderd groot. En daarmee ook het vertrouwen bij mensen die hun huis juist wilden vérkopen.”

Joris Welten“De economie lag opeens op zijn gat en niemand wist wat er precies ging gebeuren”

Bezichtigingen
Natuurlijk waren de gevolgen van corona in de dagelijkse praktijk wel degelijk merkbaar. Zo is er bij Van der Krabben volop geëxperimenteerd met digitale bezichtigingen. Zonder succes, volgens Joris.

“Op zich voldeed alle techniek voor bezichtiging op afstand. Maar toch… niemand koopt een huis digitaal. Mensen willen een woning zien, voelen, ruiken. Daarom hebben we er alles aan gedaan om de bezichtigingen ‘gewoon’ fysiek plaats te laten vinden. Daardoor hebben kopers de woningen altijd veilig kunnen bekijken.”

Thuiswerken
Andere uitdagingen hadden te maken met de interne organisatie. Want ineens was thuiswerken de norm, al dan niet verplicht. “Dat was wel even wennen”, aldus Joris. “We zijn een club mensen die graag en veel met elkaar samenwerkt. Door corona is de kantoorbezetting noodgedwongen kleiner. Natuurlijk zijn we ook op afstand veel met elkaar blijven communiceren. Maar ik kan eerlijk gezegd niet wachten om onze ‘menselijke’ samenwerking weer te hervatten.”

Joris Welten"We hebben er alles aan gedaan om de bezichtigingen ‘gewoon’ fysiek plaats te laten vinden"

Nieuwe medewerkers
In crisistijd nam Van der Krabben zelfs nieuwe medewerkers aan, onder wie een taxateur en een hypotheekadviseur. Daarmee is het bedrijf helemaal klaar om kopers en verkopers in 2021 nóg beter te helpen. “Onze organisatie staat als een huis”, aldus Joris. “Ook staan er nu nog meer specialisten voor onze klanten klaar. Die zijn zowel heel kundig als betrokken. Want corona of geen corona: met persoonlijk contact maken we in onze markt het verschil.”

Voorspelling
Als specialist in de makelaardij durft Joris zich wel te wagen aan een voorspelling voor 2021. “De rente blijft relatief laag en de vraag naar huizen blijft groot. Daar kan niet tegenop worden gebouwd. Waarschijnlijk stabiliseren de huizenprijzen, maar misschien stijgen ze nog wel door. Ook gaan er in Oss veel nieuwbouwprojecten van start, met zowel huizen als appartementen. De komende jaren komen er naar verwachting zo’n 3.000 woningen bij. Dat gaat zorgen voor heel wat verschuivingen.”

Vertrek André
Joris’ team telt vanaf 1 januari wel een belangrijk directielid minder. André Louwers blijft wel bij het bedrijf betrokken, maar treedt terug als aandeelhouder. Ook dat wordt volgens Joris even wennen, al dient de toekomstige generatie zich ook alweer aan. “We gaan de kunde en het gezelschap van André enorm missen. Maar het mooie van zijn terugtreden is dat het weer ruimte biedt voor anderen. Ook zonder André blijven we samenwerken als een familiebedrijf. Met elkaar zijn we 2020 geweldig doorgekomen. Op naar 2021!”