Maak kennis met Hans, onze nieuwe borden- en klusjesman 

Je ziet hem niet vaak, maar toch heeft hij een onmisbare functie: Hans van Heumen (62). Hans plaatst de ‘te koop’-borden bij de woningen die we in de verkoop hebben. Ook voert hij kleine reparaties uit. Maar wie is hij eigenlijk? Maak kennis met Hans, onze ‘borden- en klusjesman’.

Hans, hoe vul jij je functie in?

“Ik plaats de bekende tuinborden en hang onze zogenaamde V-borden aan ramen en balkons, bijvoorbeeld bij appartementen. Daarnaast doe ik veel kleine klusjes. Sloten vervangen, een deur afhangen, een kraan repareren… dat soort werk. En wordt het te groot of te ingewikkeld? Dan schakelen we alsnog een extra partij in.”

 

Waarom ben je een goede borden-en klusjesman?

“Ik werk graag met mijn handen en hou van het contact met mensen. Ik ben 25 jaar bouwkundig tekenaar geweest bij Organon en heb als conciërge gewerkt bij een textielbedrijf. Ik heb zelfs een cursus ‘ambachtelijk meubelmaker’ afgerond. Kortom: ik vind het heerlijk om dingen te repareren en te maken.”

Hans van HeumenIk vind het heerlijk om dingen te repareren en te maken.

Is het een drukke baan?

“Dat hangt helemaal af van de werkzaamheden. Ik werk gemiddeld drie à vier dagen per week, maar soms ook meer. Zoals laatst, toen we een paar honderd rookmelders hebben opgehangen. Dat was wel even aanpoten…”

Wat maakt het werk zo leuk?

“Naast het uitvoeren van mijn taken is dat de omgang met mensen. Dat is echt enorm gevarieerd. Ouderen maken bijvoorbeeld heel graag een praatje. Terwijl jongere mensen vooral snelheid belangrijk vinden. Ook prima, maar het werk moet wél goed gebeuren.”

Dan ben je vast behoorlijk stressbestendig.

“Op mijn leeftijd laat je je niet meer opjagen. En het sociale aspect hoort er ook gewoon bij. Even een paar minuutjes kletsen wordt vaak zelfs erg gewaardeerd. En werk afraffelen of half werk leveren – dat gaat er bij mij niet in. Wat ik doe, doe ik goed.”

Heb je eigenlijk contact gehad met je voorganger, Jan de Bordenman?

“Zeker, ik heb Jan ontmoet en na de overdracht hebben we nog een paar keer gebeld. Zijn belangrijkste tip: als je borden gaat plaatsen bij woningen aan de Maas, neem dan een grondboor mee. De kleigrond kan namelijk zó hard zijn dat je de grondankers er écht niet inkrijgt. Jan had gelijk: zijn tip is al een paar keer goed van pas gekomen.”

Tot slot: wanneer is jouw dag geslaagd?

“Als de borden zijn geplaatst en alle klusjes naar wens verlopen, naar tevredenheid van de collega’s en bewoners. Gelukkig gaat dat prima. Er zijn volgens mij nog geen klachten binnen gekomen. Dat zie ik als een compliment!”