“In het bos maak je de seizoenen mee”

 

Ria Nijk kent Oss en omgeving op haar duimpje. Superhandig, want als commercieel medewerker weet ze als geen ander de juiste match te vinden tussen wens en aanbod.  

 

 

Als geboren en getogen Osse kent ‘onze’ Ria heel wat mooie plekjes in en rondom Oss. Maar waar ze met haar man Jos gaat wandelen, bepaalt toch vooral de hond. Want zodra Donna – hun zevenjarige Riesenschnauzer – water ziet, dan móet ze erin.

Hoofd leeg maken

“Vroeger gingen we vaak naar het Bomenpark in Heesch”, vertelt Ria. “Maar Donna lag altijd in het water, dat vonden we toch minder. Daarom weken we uit naar de Geffense bosjes.” Maar wacht even… daar is toch ook een plas? Ria lacht: “Dat klopt, maar die proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Het is een heerlijke plek om je hoofd leeg te maken. Je hoort de specht en andere vogels. Je maakt er de seizoenen mee. Daar geniet ik enorm van.”

Rekening houden

In het bos is in het verleden veel gekapt, vertelt Ria. “Dat lieten ze allemaal liggen. Best rommelig, dacht ik eerst. Maar blijkt toch noodzakelijk voor een gezond bos. Veel dieren en insecten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van dood hout. Daarnaast zijn ze bezig met wandelpad de Heksje Route. De route is voorzien van speelelementen voor kinderen, gemaakt van het gekapte hout.”

Op zondag ontwijkt Ria het bos liever. “Er zijn ook mensen zónder hond die hier willen genieten”, legt ze uit. “Daar houden we rekening mee. Door de week kan Donna wel lekker los en achter de bal aan.”

Soms gaat ook hun kleinzoon mee. Ria: “Hij loopt goed door voor een vierjarige. Het vaste rondje van ongeveer een uur is geen probleem. Leuk om te zien hoe hij het bos beleeft. Hij ziet van alles en pakt ook van alles op: takjes, bladeren of steentjes. Ja, paddenstoelen hebben altijd zijn aandacht.”

Paplepel

Wandelen is Ria met de paplepel ingegoten. “Vroeger woonden we dicht bij het centrum. We deden vaak een rondje  Hazenakker. Wandelen was leuk, maar ik keek vooral naar al die prachtige huizen daar. Niet zo gek dus dat ik de makelaardij ben ingerold…”, sluit ze lachend af.