“Toch komt de warmtepomp vaak voorbij. Wat doet een warmtepomp, en waarom is het een goede, duurzame investering?”
Een warmtepomp heeft nooit dezelfde capaciteit als de gasgestookte cv ketel.
“Warmtepompen werken op elektriciteit en maken gebruik van gratis warmte energie uit de omgeving, zoals bijvoorbeeld uit de lucht, uit de grond, of uit het grondwater. Deze warmte wordt vervolgens door de warmtepomp op een hogere watertemperatuur gebracht en afgegeven aan bijvoorbeeld vloerverwarming of grotere radiatoren. Zo gaf de heer Veroude in een presentatie over duurzaamheid het voorbeeld van een koelkast. Veel mensen realiseren het zich niet, maar een koelkast is ook een voorbeeld van een warmtepomp, maar werkt precies andersom. Er wordt namelijk warmte onttrokken uit de binnenkant van de koelkast, die wordt afgegeven aan de achterzijde van de koelkast. Wanneer je je hand op de achterkant van de koelkast legt, zul je voelen dat deze warm is. Het feit dat de warmtepomp grotendeels gebruik maakt van gratis energie uit de omgeving, zorgt ervoor dat het een enorm interessante ontwikkeling is. Het is als investering fors duurder dan een cv ketel, maar op den duur verdien je hem terug.”
“Een ander begrip dat de laatste tijd vaak voorbij komt, zijn BENG-woningen. Wat houdt dit precies in?”
BENG staat voor ‘bijna energie neutrale gebouwen’. ‘Bijna-energieneutraal’ wil volgens het overheidsbeleid zeggen dat de EPC bijna nul is. Het beleid is erop gericht dat de EPC-eis in het Bouwbesluit per 31 december 2020 dichtbij nul komt te liggen, oftewel bijna-energieneutraal. De eis wordt echter niet meer in een EPC-waarde uitgedrukt.
In plaats van een maximale EPC-waarde worden drie eisen gesteld:
• Een maximale energiebehoefte van de woning van 25 kWh/m2 gebruiksoppervlak per jaar;
• Een maximale primaire energieverbruik van 25 kWh/m2 gebruiksoppervlak per jaar, inclusief het elektra gebruik
• Een minimale percentage hernieuwbare energie (50 procent)
Het achterliggende idee van deze eisen is om energiebesparing voorop te stellen en hernieuwbare energie aanvullend te laten zijn om het primair energieverbruik verder terug te dringen. Deze eisen komen ongeveer overeen met een EPC van 0,2.