"Wanneer je jouw woning volgens de laatste richtlijnen isoleert, heb je deze investering binnen vier jaar terugverdiend."Heidi Oosterveen

VIJF VRAGEN AAN…HEIDI OOSTERVEEN

In de rubriek ‘Vijf vragen aan..’ vragen we elke keer een medewerker van Van der Krabben de hemd van het lijf. Deze maand: Erkend financieel adviseur (EFA) en Kandidaat register makelaar-taxateur bij Van der Krabben.

Heidi OosterveenHet moet inderdaad anders, maar geen paniek: het kán ook anders! Het mooie is: je kunt zelf ook al veel doen.
Heidi OosterveenHet feit dat de warmtepomp grotendeels gebruik maakt van gratis energie uit de omgeving, zorgt ervoor dat het een enorm interessante ontwikkeling is. Het is als investering fors duurder dan een cv ketel, maar op den duur verdien je hem terug.

“2021, dat is al snel. Hoe gaan we dit bereiken?”

“De eerste twee BENG-indicatoren hebben we eigenlijk al besproken. Door goed te isoleren zorgen we ervoor dat de energiebehoefte voor verwarming en koeling zeer fors lager komen te liggen, en door een warmtepomp hebben we minder primair fossiel energiegebruik nodig. Bij de derde BENG-indicator, het leveren van  hernieuwbare, duurzame en niet fossiele brandstof, spelen onder andere zonnecellen een belangrijke rol. Een standaard zonnecel zoals je die op daken ziet liggen levert ongeveer 200 kwh per jaar, en kost ongeveer € 375,-. Hierdoor is het gemakkelijk te berekenen of het de investering waard is. Het is tegenwoordig niet eens meer noodzakelijk om zonnecellen op je eigen dak te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een aantal zonnecellen huren of kopen op een zonnepark. De maatregelen vanuit de overheid hebben flinke gevolgen, maar we zijn goed op weg. Op weg naar een energieneutrale wereld, waar nog heel veel generaties na ons profijt van gaan hebben!”