10 tips voor de NVM Open Huizen dag

Wonen Nieuws

Op zaterdag a.s., 06 april, is het weer tijd voor de NVM Open Huizen Dag. Een uitgelezen kans om in één dag meerdere huizen te bezichtigen. Met deze 10 tips ben je optimaal voorbereid en haal je het maximale uit deze dag. Hopelijk vind je hier jouw toekomstige thuis.

10 tips voor de NVM Open Huizen Dag

1. Bepaal van te voren je financiële ruimte

Voordat je een huis gaat bezichtigen, is het verstandig om op de hoogte te zijn van jouw financiële situatie. Dit om realistische verwachtingen te stellen en gericht te zoeken naar woningen die binnen jouw budget passen.

2. Bedenk van te voren aan welke eisen een huis voor jou moeten doen

Voordat je de NVM Open Huizen dag gaat bezoeken, is het belangrijk om te bedenken aan welke eisen een huis voor jou moet voldoen. Denk aan zaken zoals locatie, aantal slaapkamers, en eventuele specifieke voorzieningen zoals een garage of een extra werkkamer. Door deze criteria van tevoren vast te stellen, kan je gerichter zoeken en een woning vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.

3. Stippel van te voren een logische route uit

Voor de NVM Open Huizen Dag is het slim om jouw route efficiënt te plannen, zodat je binnen het tijdsbestek van 11.00 tot 15.00 uur niet te veel tijd kwijt bent aan reizen tussen verschillende huizen. Maak een lijst van de te bezoeken huizen op volgorde van locatie en plan jouw route zo dat je logisch kunt doorreizen van het ene naar het andere huis.

4. Beperk het bezoek tot een maximaal aantal

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk huizen te bekijken tijdens de NVM Open Huizen Dag, raden we het af om een overvol schema te maken. In plaats daarvan adviseren we om een longlist te maken en daaruit maximaal 3 of 4 huizen te kiezen om te bezoeken. Op deze manier kan je op je gemak rondkijken en voorkom je dat je te weinig tijd hebt.

5. Ga samen kijken (wanneer mogelijk)

Een huis kopen is een grote stap en er zijn tal van zaken waar je tijdens een bezichtiging op moet letten. Daarom is het handig om iemand mee te nemen. Een extra paar ogen kan details opmerken die jij mogelijk over het hoofd ziet, en het stelt je ook in staat om jouw gedachten en observaties te bespreken terwijl je het huis verkent.

6. Schrijf tussendoor op wat je van de huizen vindt.

Na een halve dag huizen bekijken, kan het lastig zijn om de details van elk huis bij te houden. Bijvoorbeeld welke tegeltjes in de keuken hangen of van welke tuin je het meest onder de indruk was. Daarom is het handig om tijdens of vlak na het bekijken van een huis aantekeningen te maken. Zo kan je later gemakkelijker de verschillende kenmerken en eigenschappen van de bezochte huizen onthouden en vergelijken.

7. Negeer de inrichting

De huidige inrichting van een woning kan onbewust invloed hebben op het gevoel dat je krijgt bij het bezichtigen ervan. Als de inrichting totaal niet overeenkomt met jouw eigen stijl, kan dit ervoor zorgen dat je de woning minder aantrekkelijk vindt. Probeer tijdens de bezichtiging de inrichting en meubels even te vergeten. Richt je in plaats daarvan op de ruimtes van het huis en stel je voor hoe je deze zou kunnen benutten en inrichten in jouw eigen stijl.

8. Wees niet bang om vragen te stellen

Tijdens de bezichtiging van een huis is het essentieel om zoveel mogelijk belangrijke informatie te verzamelen door te observeren en vragen te stellen. Op deze manier kan je bepalen of de woning aan jouw wensen voldoet en voorkom je verrassingen achteraf. De verkopende partij is de beste bron van informatie over de woning. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die je tijdens de bezichtiging kan stellen:

  • Wat is de reden dat de woning in de verkoop staat?
  • Wat is de oorzaak van gebreken (mits deze aanwezig zijn)?
  • Wat zijn de maandlasten voor o.a. gas en licht?
  • Zijn er verbouwingen geweest?
  • Is er ooit een lekkage geweest?
  • Wanneer zijn de kozijnen voor het laatst geschilderd?
  • Hoe oud is de cv-installatie en is deze met regelmaat onderhouden?
  • Kunt u mij wat meer vertellen over de buurt en de buren?

9. Check het energielabel

Informeer naar het energielabel van de woning en vraag naar de reeds getroffen verduurzamingsmaatregelen. Zijn er bijvoorbeeld al zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en is er extra isolatie aangebracht? Een duurzamere woning kan resulteren in een lagere energierekening op de lange termijn.

10. Bekijk meer dan alleen de binnenkant van het huis

Bij het bezichtigen van een woning is het van belang om niet alleen naar de binnenkant te kijken, maar ook naar de buitenkant. Inspecteer het dak, de kozijnen en de algehele staat van de buitenkant van het huis voor een compleet beeld. Vergeet ook niet om de buurt te verkennen, zodat je een goed beeld krijgt van de omgeving waarin de woning zich bevindt.