“Aan alles kon je merken: die hebben verstand van de bedrijfsmakelaardij”

Zakelijk Verhaal
SEPTEMBER 2023

Elke woningverkoop is anders. En de verkoop van een bedrijfswoning is al helemaal andere koek. Dat ontdekte ook Ilona Kramer, die de bedrijfswoning van haar moeder wilde verkopen. Met onze hulp werd dat uiteindelijk een succes. “Onno vertelde ons het eerlijke verhaal: dat voelde goed.”

De moeder van Ilona kocht de woning in 1998. Een vrijstaande woning in de Nieuwstraat in Heesch, omgeven door vijfhonderd meter grond. Lekker rustig aan de rand van het dorp. Niets bijzonders zou je denken. Tót de gemeente Bernheze in 2013 besloot om het gebied aan te wijzen als onderdeel van bedrijventerrein De Beemd. Daarmee werd de woning van Ilona’s moeder ineens een bedrijfswoning.

“Daarmee waren mijn moeder en een aantal buren die net als zij geen bedrijf aan huis hadden het natuurlijk niet eens”, aldus Ilona. “Maar gesprekken met de gemeente leidden destijds tot niets. En tot een officieel bezwaar is het nooit gekomen.” In 2016 besluiten ze het huis te koop te zetten. Ilona: “De jaren gingen tellen. En mijn moeder wilde wat kleiner en dichter bij het dorpscentrum wonen.”

Stil

Een makelaar zet het huis in de markt als een woning op een industrieterrein. Maar dan blijft het stil. In vier jaar tijd zijn er slechts vier bezichtigingen. “We begrepen niet waarom er zo weinig interesse was”, aldus Ilona. “Het contact met de makelaar verliep moeizaam. En we moesten vaak lang wachten op een reactie. Tegelijkertijd was er ook niet echt haast bij geboden, dus we lieten het maar zo.”

“Mijn man wist dat jullie gespecialiseerd zijn in bedrijfswoningen”

Als de partner van Ilona’s moeder ernstig ziek wordt, worden de verhuisplannen zelfs helemaal in de ijskast gezet. “In 2021 bleef mijn moeder alleen achter met mijn broer”, aldus Ilona. “Het stond haar steeds meer tegen om het huis en de grote tuin bij te houden. En mijn broer had ook weinig tijd met zijn drukke baan. Daarom besloten we om écht eens werk te maken van de verkoop van het huis.”

Wijzer

De familie laat een aantal makelaars langskomen. Ook Van der Krabben krijgt een uitnodiging. “Mijn man wist dat jullie gespecialiseerd zijn in de verkoop van bedrijfswoningen”, aldus Ilona. “Dat zagen we gezien onze ervaringen wel zitten. Het gesprek met bedrijfsmakelaar Onno Ernst was heel prettig. Hij maakte ons meteen stukken wijzer dan we waren. Hij vertelde bijvoorbeeld dat het soms lastig is om een bedrijfswoning te verkopen, omdat de koper een zakelijke hypotheek moet afsluiten en eigen geld moet inbrengen. Daarover had de vorige makelaar met geen woord gesproken. Onno vertelde ons het eerlijke verhaal: dat voelde goed.”

“Onno had er alle vertrouwen in en wij daardoor ook”

Vertrouwen

In januari 2023 komt de bedrijfswoning te koop. Om die zo compleet mogelijk in de schijnwerpers te zetten, zetten we ook de online etalages van Funda en Funda Business in. En uiteraard delen we de woning in ons brede netwerk. “Onno had er alle vertrouwen in”, aldus Ilona. “En wij daardoor ook. Dat bleek terecht, want binnen vier maanden was de bedrijfswoning verkocht. Super natuurlijk!”

Aanrader

Ilona blikt zeer tevreden terug op het verkoopproces. “Onno was heel toegankelijk, net als zijn directe collega’s die we hebben gesproken. Ook fijn: hij kwam altijd zijn afspraken na. Daar waren we wel aan toe na de ervaringen met de vorige makelaar. Ook inhoudelijk waren Onno en zijn team trouwens supersterk. Ze dachten steeds met ons mee en legden de dingen uit in begrijpelijke taal. Aan alles kon je merken dat ze veel verstand hebben van de bedrijfsmakelaardij. Kortom: een enorme aanrader!”