“Geen idee waarom mensen bij een bank aankloppen…”

Bel je naar onze hypotheekafdeling? Dan is het niet meer zeker dat je Marga Heuvink of Harm van der Pas aan de lijn krijgt. Eind vorig jaar is Ryon Busser de afdeling namelijk komen versterken. Hoog tijd om eens om tafel te gaan met deze kersverse drie-eenheid. Een gesprek over parameters, body en eilandjes.

 

Drieëntwintig jaar. Zolang werken Marga en Harm al samen. Zie daar als nieuwkomer maar eens tussen te komen… Ryon lacht: “De eerste weken was het zeker even wennen. Marga en Harm kennen elkaar immers door en door. De mechanismes moet ik nog met ze opbouwen. Zo wilde ik laatst een document controleren, terwijl Marga dat al had gedaan. ‘Ga er maar vanuit dat het klopt’, verzekerde Harm me toen. Zijn blinde vertrouwen bleek terecht; het was een perfect stuk.”

Palet

Harm en Ryon geven onafhankelijk hypotheekadvies. Met Marga als stille kracht op de achtergrond. “Het gaat er niet om of een hypotheekadvies past, maar of het passend is”, aldus Harm. “Daar komt méér bij kijken dan het optellen van inkomens, maar mensen krijgen ook een beter uitgebalanceerd advies. Bij een bank is die blik beperkter, gebaseerd op hun eigen product. Daar kunnen ze geen schilderijen maken, want ze hebben maar één kleur. Niet alleen qua financiering, maar bijvoorbeeld ook qua bijbehorende verzekeringen. Ons palet aan aanbieders en vormen is juist heel divers en onbeperkt. Geen idee waarom mensen alleen bij een bank aankloppen en niet bij onafhankelijke adviseurs zoals wij.”

“Natuurlijk kunnen mensen loyaal zijn naar een bank”, vult Ryon aan. “Daar is niks mis mee, maar als onafhankelijk adviseur wegen wij bijvoorbeeld ook in hoeverre een geldverstrekker betrouwbaar is. Op basis van parameters kunnen we heel precies bepalen welke bank het beste bij iemand past. Niet alleen door te kijken naar de rente, maar bijvoorbeeld ook naar hun visie op duurzaamheid.”

“Onafhankelijk advies wint steeds meer markt van rechtstreekse geldverstrekkers”

Handschoen

Steeds meer mensen kloppen bij ons aan voor hypotheekadvies. En dat worden er niet minder aangezien er de komende jaren heel veel woningen bij komen. “We konden dus wel wat body gebruiken”, aldus Harm. “Het is een tendens: onafhankelijk advies wint steeds meer markt van de rechtstreekse geldverstrekkers. Een goede zaak dus, dat Ryon de handschoen in Oss én Uden oppakt.”

Voortaan is Marga niet meer alleen Harms rechterhand, maar ook die van Ryon. En daarmee mag laatstgenoemde in zijn handjes knijpen, vindt Harm. “Ryon komt er nu al achter: voordat wij ergens aan denken, heeft Marga het al geregeld. Elke ochtend nemen we alle dossiers en eventuele knelpunten door. En we bespreken voor elk dossier of we ergens nog iets extra’s kunnen betekenen. Ja, dat kost veel tijd. Maar onze klanten zijn er ontzettend mee geholpen. Goede, snelle service geeft minder stress. En een iets scherper rentepercentage kan mensen soms honderden euro’s per jaar schelen.”

Eilandje

Uiteraard houdt onze hypotheekafdeling haar werk strikt gescheiden van onze makelaarsdiensten. Maar de afdeling maakt wel degelijk onderdeel uit van ons team. Geen eilandje dus, aldus Marga: “We weten voldoende van elkaar om onze krachten te bundelen in dienst van de klant. Mensen die langskomen voor een onafhankelijk advies, vertellen ook vaak over het type woning dat ze zoeken. Het zou toch zonde zijn als we ze dan niet op ons aanbod wijzen? Sterker nog: ze verwachten het.”

Harm: “Mensen zijn soms een beetje onzeker over een hypotheekadviestraject. Dan zeggen ze: het gaat om veel geld, maar we weten er niets van en gaan er ook niets van begrijpen. Die mensen stellen we hier meteen gerust. Hoewel het soms ingewikkeld is, maken we zaken toegankelijk en leggen we iets met plezier drie of vier keer uit. Kijk, een hypotheek afsluiten doe je hooguit een paar keer in je leven. Dan is het wel zo fijn als dat met de nodige aandacht gebeurt. De komst van Ryon zorgt ervoor dat we bij Van der Krabben op een kalme en laagdrempelige manier kunnen blijven adviseren. Een leuk gesprek en een aangenaam contact zijn ons namelijk alles waard.”