ondernemen
in 2023

Zakelijk Nieuws
1 december 2022

2023: minder goed nieuws voor veel ondernemers

Dat geldt zowel als je directeur-grootaandeelhouder bent als wanneer je als zzp’er de kost verdient. Er zijn ook enkele positieve veranderingen, maar die wegen niet op tegen de nadelen.

Verhoging vennootschapsbelasting

Vooral kleinere bedrijven die vennootschapsbelasting betalen, gaan er volgend jaar flink op achteruit. Dat komt door twee veranderingen. Allereerst gaat de vennootschapsbelasting in de eerste schijf van 15% naar 19%. Daarnaast wordt deze schijf ingekort van een winst van € 395.000 naar een winst van € 200.000. Boven die twee ton geldt in 2023 het hoge tarief van 25,8%.

Nog snellere afbouw zelfstandigenaftrek

Zo het er nu naar uitziet, wordt de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 versneld afgebouwd. Die zou volgend jaar eigenlijk € 5.950 zijn, maar dat wordt waarschijnlijk slechts € 5.030. Ter vergelijking: in 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog € 6.310. Gemiddeld kost dit een zelfstandige bijna € 450 netto per jaar. De afbouw daalt in de komende jaren verder, tot je in 2027 nog slechts een schamel bedrag van € 900 mag aftrekken.

Fiscale oudedagsreserve (FOR) per direct afgeschaft

Een andere maatregel die veel zelfstandigen raakt, is de afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Met deze regeling kunnen ondernemers voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak, vof, maatschap en cv) nu nog op een fiscaalvriendelijke manier voor hun pensioen sparen. Dat kan na 2022 nog steeds, maar dan moet je daarvoor een pensioenproduct afsluiten. Het voordeel van de FOR was dat je het geld niet op een geblokkeerde rekening hoefde te zetten, waardoor je het ook als buffer kon gebruiken.

Inkomstenbelasting fractie omlaag

Het kabinet wil volgend jaar de inkomstenbelasting in de eerste schijf een fractie verlagen. Dat is gunstig voor de belastingbetaler. Maar vergeleken met bovenstaande maatregelen is dit slecht een minimale compensatie, die hooguit € 100 netto per jaar oplevert.

Arbeidskorting omhoog

Het voorstel om de arbeidskorting te verhogen zet gelukkig meer zoden aan de dijk. Volgens de berekeningen houden zowel zelfstandigen als werknemers daar per jaar ongeveer € 500 netto aan over