Bedrijfsmatige taxaties van het allerhoogste niveau

Zakelijk Verhaal
Oktober 2023

Bedrijfsmatige taxaties van het allerhoogste niveau

Zakelijk vastgoed taxeren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Uiteraard omdat we beschikken over alle kennis en ervaring die hiervoor nodig is. Maar ook omdat we een aantal bedrijfsmatig vastgoed specialisten in ons midden hebben, waaronder Luke de Laat. Hij vertelt over deze mooie expertise!

“We verzorgen bedrijfsmatige taxaties voor steeds meer opdrachtgevers”, opent Luke. “Denk aan banken, beleggers, projectontwikkelaars, (woning)corporaties en natuurlijk eigenaar-/-gebruikers. Dat doen we met een team van register-taxateurs. Ik sluit als assistent-taxateur bij elke opname aan.”

Veel bepalende factoren

Op locatie beoordelen Luke en zijn collega’s het bedrijfspand dat getaxeerd moet worden. “Dat gaat er anders aan toe dan bij een woning”, legt hij uit. “Want in het zakelijk vastgoed vind je zelden twee dezelfde objecten. Er zijn over het algemeen weinig referenties van 1-op-1 vergelijkbare vastgoedobjecten. Het ene pand heeft bijvoorbeeld meer kantoorruimte, terwijl het andere juist een grotere bedrijfshal heeft. Verder heb je te maken met de bestemming van een pand, wat is er allemaal mogelijk en toegestaan op een locatie. Er zijn dus heel wat factoren die de waarde van een pand bepalen.”

Locatie en functionaliteit

De zwaarstwegende factor is en blijft volgens Luke de locatie van het vastgoed. “Je kunt aan een pand altijd iets verbouwen of aanpassen, maar de locatie verander je niet”, legt hij uit. “Die is dus heel belangrijk voor de waarde van een pand. Daarna komen de utiliteit en de functionaliteit. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld ook nog naar de mate van duurzaamheid en de staat van onderhoud van een object .”

“Een taxatierapport moet transparant zijn”

 
Speur- en graafwerk

Zit de opname erop? Dan start Luke met het opstellen van het taxatierapport. “Ik bijt me stevig vast in de materie”, vertelt hij. “Denk aan kadastrale stukken uitpluizen, eigendomsbewijzen doornemen, bodemonderzoeken tegen het licht houden… Het betere speur- en graafwerk dus.”

Het resultaat van al dat speur- en graafwerk is een oersterke onderbouwing van de waarde van het zakelijk vastgoed. Luke: “Waarom is het pand zoveel waard? En waarin zit ‘m dat dan precies? Een goed taxatierapport geeft antwoord op zulke vragen. Het moet transparant zijn. Klip en klaar, zodat elke lezer het taxatierapport meteen helemaal begrijpt.”

Vier-ogen-principe

Zodra Luke het taxatierapport heeft geschreven, controleert een van de register-taxateurs alles nog eens grondig. Vervolgens doet een tweede register-taxateur dat nóg eens. Luke: “We hanteren het ‘vier-ogen-principe’. Zo weten we zeker dat we onze klanten perfect van dienst zijn. We nemen de tijd voor het taxeren van zakelijk vastgoed. Als team willen we er écht iets goeds van te maken.”