Ontwikkelingen woningmarkt

Hypotheken Nieuws
April 2022

“De hogere hypotheekrente is nog steeds relatief laag”

Hoog bezoek op onze zolderverdieping een paar weken geleden. Voor een artikel in Bedrijvig Oss ging Claeren-directeur Bart van Helvoort hier in gesprek met wethouder Joop van Orsouw en onze makelaar/directeur Joris Welten. Het onderwerp? De ontwikkelingen op de woningmarkt, zowel landelijk als lokaal. In deze kwartaalvisie gaat Joris dieper in op zijn bijdrage aan het artikel.

De huidige woningmarkt blijft interessant om op de voet te volgen. Met als belangrijkste thema’s: het tekort aan woningen, de hoge woningprijzen en de stijgende hypotheekrente. “Zoals ik in mijn laatste kwartaalvisie al voorspelde, lijkt de markt enigszins te normaliseren”, vertelt Joris. “Dat komt onder andere door de hogere hypotheekrente, want die stijgt nog steeds. Maar of die er ook voor gaat zorgen dat de vraag naar woningen snel afneemt? Daarvan is voorlopig geen sprake.”

Relatief lage rente

Ons besteedbaar inkomen wordt momenteel ook sterk beïnvloed door de oorlog in Oekraïne en de toenemende inflatie. Ontwikkelingen die er volgens Joris voor zorgen dat de markt even kalmeert. “Maar dat zou mensen niet moeten afschrikken om een woning te kopen of te verhuizen. Je koopt een huis immers voor de lange termijn, dus zo moet je het financieel ook benaderen. Ja, de rente stijgt licht. Maar je betaalt nog steeds een relatief lage rente voor de komende twintig of dertig jaar.”

“De vraag blijft onverminderd groot”

 
Walkwartier

In het artikel in Bedrijvig Oss komen ook de ontwikkelingen op de lokale woningmarkt aan bod. Die houdt Joris met veel aandacht in de gaten. “Er moeten nog steeds een boel woningen bij”, stelt hij. “Natuurlijk is dat een grote opgave voor de gemeente, maar een breder aanbod is noodzakelijk voor een goede doorstroming en een gezonde huizenmarkt. Gelukkig zijn we al wel op de goede weg. Als ‘centrumbewoner’ en betrokken makelaarskantoor is het bijvoorbeeld heel mooi om de bouw van het Walkwartier te volgen.”

Raadhuys

Maar ook in de dorpen en kernen gebeurt volgens Joris veel moois. “Neem het nieuwbouwproject Raadhuys in Geffen. Dat is een prachtige invulling van de dorpskern: acht huizen, acht appartementen en een commerciële ruimte. Ook hier was de belangstelling enorm. Wederom een bewijs dat de piek misschien wel achter de rug is, maar de vraag onverminderd groot blijft.”

Benieuwd naar het artikel in Bedrijvig Oss? Klik hier en blader door naar bladzijde 26-27.