Kwartaal
visie

Wonen Nieuws
Juli 2023

Bewuste kopers en realistische prijzen

Elk kwartaal hangt makelaar/directeur Joris Welten als een helikopter boven de woningmarkt. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? En wat staat ons de komende maanden te wachten? Zijn conclusie: we bevinden ons in rustiger vaarwater. Maar… de vraag naar woningen blijft onverminderd groot.

De hypotheekrente is d het laatste jaar gestegen. Maar volgens Joris raken we stilaan gewend aan het huidige niveau. “De rente lijkt gelukkig wat te stabiliseren en op termijn wellicht nog wat te dalen. En ook de inflatie is minder extreem. Dat is goed nieuws, want hierdoor weten mensen weer wat beter waar ze precies aan toe zijn.”

Realistische vraagprijzen

Toch houden veel woningverkopers volgens Joris vast aan het ‘oude’ beeld van de afgelopen jaren. Hierdoor vinden ze het lastig om hun woning voor een realistische vraagprijs in de markt te zetten. “Er zijn nog steeds wachtlijsten”, aldus Joris. “En veel huizen worden nog altijd razendsnel verkocht. Maar een juiste prijsbepaling is extreem belangrijk voor een succesvolle verkoop. Natuurlijk kijken we daarvoor naar de traditionele aspecten, zoals de ligging en woonoppervlakte van een woning. Maar veel hangt tegenwoordig ook af van de energiezuinigheid.”

“Kopers hebben steeds meer aandacht voor duurzaamheid”

 
Bewuster kiezen

Kopers zijn namelijk nog steeds bereid om te betalen voor een huis, vervolgt Joris. “Maar ze zijn wel bewuster aan het kiezen. Ze hebben steeds meer aandacht voor de kwaliteit en de duurzaamheid van een woning. Stel dat ze kunnen kiezen tussen een vrijstaand, maar slecht geïsoleerd huis en een tweekapper die helemaal klaar is voor de toekomst. Dan kiezen ze nu veel vaker voor die laatste maar uiteraard is ook de prijs bepalend”

Slim bouwen

Uitgebreid kiezen kunnen kopers overigens nog steeds niet. Het aanbod van woningen blijft namelijk nog steeds relatief beperkt. “Daarom is het belangrijk om te blijven bouwen”, aldus Joris. “In Oss werken de partijen die daarvoor moeten zorgen gelukkig al jaren goed samen. Niet door ‘blind’ bakstenen te stapelen, maar door met nieuwe wijken en alternatieve woonvormen slim te bouwen aan een verkoopbaar aanbod. Na de zomer gaan weer enkele nieuwe projecten van start. Een goede zaak, want een ruimer aanbod is cruciaal voor een evenwichtige markt.”