Kwartaal
visie

Wonen Nieuws
Juli 2022

Even wennen aan de ‘nieuwe’ normen”

Elk kwartaal maakt makelaar/directeur Joris Welten de balans op. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt? En wat betekenen die voor de kopers en de verkopers? Voor het eerst in jaren vlakken de huizenprijzen wat af. “Positief voor de kopers, want die krijgen meer keuze”, aldus Joris. “En positief voor ons, want klanten doen écht weer een beroep op makelaars.”

In dat rijtje ontbreken de verkopers. Maar ook die hoeven zich volgens Joris geen zorgen te maken nu de woningmarkt in een wat rustiger vaarwater komt. “Voor de verkopers is het vooral even wennen. De laatste jaren zijn woningen voor astronomische bedragen verkocht. Zo gaat dat in een markt van vraag en aanbod. Dat de huizenprijzen nu iets afvlakken, is heel normaal. Mensen die hun woning willen verkopen, krijgen er misschien iets minder voor. Maar ze hoeven zelf ook minder te betalen voor hún nieuwe woning. Gewoon even wennen aan de ‘nieuwe’ normen dus.”

Vakkennis

De afgelopen jaren deed een kritische waardebepaling er volgens Joris wat minder toe. “Woningen verkochten zichzelf en het was toch een beetje ‘wat de gek ervoor geeft’. Dat wordt nu anders. Een positieve ontwikkeling als je het mij vraagt. In een gezonde, evenwichtige markt wordt meer van de makelaar en diens vakkennis gevraagd. Mensen doen écht weer een beroep op ons. Zetten we een huis door een verkeerde inschatting te duur in de markt? Dan blijft-ie staan. De juiste prijs is key.”

“De totale overspannenheid lijkt echt voorbij”

 
Stijgende rente

Een factor die voor enige onrust op de woningmarkt zorgt, is de stijgende hypotheekrente. Hierdoor kunnen de kopers immers minder uitgeven dan ze een paar maanden geleden konden. Tegelijkertijd zien de verkopers de kans slinken dat hun woning de hoofdprijs oplevert.

“Die onrust is logisch,” zegt Joris. “Maar mensen moeten niet vergeten dat een rente van 3,5 tot vier procent nog steeds een heel laag percentage is. Of de hypotheekrente de komende maanden nog verder gaat stijgen? Dat is moeilijk te zeggen. Misschien wel, vooral om de inflatie niet te hard op te laten lopen. Ook op dit vlak gaan we naar een evenwichtigere markt. De totale overspannenheid lijkt dus echt voorbij.”