Financiële scan: interessant voor elke koper

Hypotheken Verhaal
Februari 2024

Veel kopers van nieuwbouwwoningen laten door ons een financiële scan maken. Daarmee krijgen ze namelijk een concreet beeld van het bedrag dat ze voor een woning kunnen betalen. Maar wist je dat de scan ook hartstikke interessant is voor kopers van bestaande woningen? Aan het woord: hypotheekadviseur Ryon Busser.

Schrijf je je in voor een nieuwbouwwoning? Dan bestaat een grote kans dat je moet aantonen dat je de woning kunt betalen. “Op die manier voorkomen projectontwikkelaars dat ze woningen toewijzen aan kopers die er de middelen niet voor hebben”, legt Ryon uit. “Zelfs als er niet om wordt gevraagd, kan het een projectontwikkelaar veel vertrouwen geven als je de uitslag van een scan meestuurt. Dat was bijvoorbeeld het geval bij nieuwbouwproject Oijense Zij Noord in Oss.”

Optelsom

Bij Van der Krabben helpen we kopers van nieuwbouwhuizen gratis aan een financiële scan. Ryon: “We berekenen dan je maximale hypotheek. Daar tellen we je eventuele spaargeld en de eventuele overwaarde van je huidige huis bij op. Het bedrag dat eruit komt rollen, zetten we netjes op papier. Dat geeft de verkopende partij vertrouwen, want je laat zien dat je je zaakjes op orde hebt. En het bedrag geeft jou als koper óók extra zekerheid. Je weet immers precies hoe ver je kunt gaan.”

“Dankzij de financiële scan kun je bieden met een goed gevoel”

 

Vaker interessant

Wil je een bestaande woning kopen? Ook dan kan het gunstig zijn om te kunnen bewijzen dat de koopsom haalbaar is. Ryon: “Ook bij sommige particuliere verkopers heb je na een financiële scan een streepje voor. De verklaring die we opstellen gaat dan alleen over het bod dat je uitbrengt. Want wat je maximaal kunt uitgeven, is natuurlijk geen informatie die je aan de verkoper hoeft te geven. Bovendien moeten kopers van bestaande woningen ook rekening houden met andere kosten, zoals die voor een verbouwing.”

Alleen maar voordelen

In de praktijk is de financiële scan nog niet ingeburgerd als het om bestaande woningen gaat. “Maar soms komen mensen ‘ineens’ hun droomhuis tegen en willen ze zo snel mogelijk weten of ze een bod kunnen uitbrengen”, vertelt Ryon. “Dan is het handig als je al een financiële scan hebt gedaan. In alle gevallen zou ik de scanuitslag meesturen als je een bod doet. Dat biedt alleen maar voordelen.”

Verschil met hypotheekadvies

Twee dingen zijn goed om te onthouden: de verklaring is altijd maximaal drie maanden geldig. En een financiële scan is géén hypotheekadvies. “Als het vertrekpunt niet te ingewikkeld is, dan kunnen we de scan in anderhalf uur doen”, vertelt Ryon. “Bij een hypotheekadvies gaan we veel uitgebreider te werk. Dan bespreken we je wensen, krijg je uitleg over de diverse hypotheekvormen en rentevaste periodes, en berekenen we de maandlasten. De financiële scan heeft een ander doel: het snel en overzichtelijk in kaart brengen van het bedrag dat je voor een woning kunt betalen. Ideaal als je op zoek bent naar een nieuwbouwwoning. Maar dus óók als je een bestaande woning wil kopen!”