Groen licht voor jonge ondernemers

Zakelijk Verhaal
Januari 2024

Groen licht voor jonge ondernemers

Het gaat snel met VHMetaal. Het metaalbewerkingsbedrijf van Dani van Herpt groeit als kool, dus de behoefte aan extra vierkante meters was geen verrassing. Samen vonden we een geschikte locatie: een van de nieuwe bedrijfshallen aan de Rijksweg in Reek, gebouwd in jaren dertig-stijl. Maar voordat Dani zijn handtekening kon zetten, moesten we wel wat hobbels over.

Dani richtte zijn bedrijf enkele jaren geleden op en werkte aanvankelijk vanuit de garage van zijn ouderlijk huis. “Ik maak van alles van metaal, RVS en aluminium, zowel voor binnen- als buitenshuis: stalen deuren, trapleuningen, bloembakken, noem maar op. Ik heb zelfs eens een stalen hondenhok gemaakt. De garage thuis werd al snel te klein. Ik moest op zoek naar een eigen pand.”

Oog valt op pand in Reek

In en rondom zijn woonplaats Oijen vond Dani niets geschikts, waarna hij zijn zoekterrein vergrootte. “Kort daarna stuitte ik op de bedrijfshallen in Reek”, vertelt hij. “Niet te groot en dus ook niet te duur, maar wel met genoeg ruimte om uit te breiden. Bovendien kon ik het kopen, wat mijn duidelijke voorkeur had. En nog een voordeel: het pand werd casco opgeleverd. Zo konden mijn vader, die timmerman is, en ik zelf veel aan het pand doen.”

Probleem: milieucategorie

Bedrijfsmakelaar Onno Ernst stipte echter één ‘maar’ aan: VHMetaal valt formeel in milieucategorie-3. “Terwijl ik alleen maar lichte werkzaamheden doe”, aldus Dani. “Ik begrijp dat grote bedrijven met zware laswerkzaamheden in een hogere milieucategorie vallen. Maar mijn werkzaamheden betreffen vooral het lichtere afwerken. Gelukkig zei Onno dat een uitzondering misschien mogelijk zou zijn.”

Direct meedenken

Onno dacht sowieso vanaf moment één met de ondernemer mee. Dani: “Er waren meer starters die tegen soortgelijke problemen aanliepen, zei hij. Hij heeft bij de pandeigenaar wat extra tijd gevraagd, om in contact te komen met de accountmanager bedrijven bij de gemeente Maashorst. Dat traject heeft best even geduurd, maar uiteindelijk kregen we groen licht: ik mag me er vestigen!”

“Onno zocht contact met de accountmanager bedrijven bij de gemeente Maashorst. Met als resultaat: groen licht!”

 
Altijd bereikbaar

En dus kocht Dani voor het eerst in zijn leven een pand. “Ik had nog nooit met een makelaar geschakeld, dus ik wist niet wat me te wachten stond. Maar dat het zó goed zou gaan, had ik niet verwacht. Onno was altijd bereikbaar, antwoordde snel op mijn mails en legde alles superduidelijk uit. En natuurlijk noem ik hier ook zijn initiatief om met de gemeente te gaan praten.”

Apparatuur staat klaar

Inmiddels is de bovenverdieping van de bedrijfshal opgeknapt en ingericht. En beneden, in de werkplaats, staat al een groot deel van Dani’s gereedschap, in de hoop er zijn activiteiten snel te kunnen starten. “Mijn lastafels en lasapparatuur staat er, mijn rollenbaan, lintzaag, materialenrek en zelfs mijn heftruck. Ik kan aan de gang.”

Meedenkende bedrijfsmakelaar

Terugblikkend zou Dani zo nóg een keer met Van der Krabben in zee gaan. “Het is me heel goed bevallen. Eigenlijk zit ik hier voor een deel dankzij Onno. Toen we het milieucategorie-probleem ontdekten, had hij ook kunnen zeggen: ‘Helaas, hier houdt het op’, maar dat deed hij niet. Je merkt aan alles dat ze bij Van der Krabben graag met je meedenken, ook al ben je ‘maar’ een kleine ondernemer. Of ik anderen deze bedrijfsmakelaar zou aanbevelen? Dat heb ik al gedaan, bij een vriend van me, die ook ondernemer is. Want ik gun iedereen zo’n fijne ervaring.”

“Goede afspraken snel bezegeld”

“Als gemeente hebben we onze milieucategorieën duidelijk omschreven. Maar dat betekent niet dat we niet verder kijken als de situatie daarom vraagt. In dit geval zijn we met Dani, Onno en een collega van de Omgevingsdienst om de tafel gegaan. Wat kan er wel en wat kan er niet? Bijvoorbeeld: Dani’s bedrijfshal mag geen intensieve productielocatie worden, waar de hele dag geslepen en gelast wordt, voortdurend vrachtwagens lossen en werknemers in en uit lopen. Dat begreep hij helemaal. We hebben elkaar in de ogen gekeken en de afspraken bezegeld. Met dank aan Onno, die we kennen als een bedrijfsmakelaar die vooruit wil, het contact warm houdt en met wie je uitstekend kunt overleggen.”

Willem van den Brand, accountmanager bedrijven gemeente Maashorst