NHG-Hypotheekgrens verhoogd

Wonen Nieuws
OKTOBER 2023

NHG-Hypotheekgrens in 2024 verhoogd naar €435.000,00

In 2024 hebben huizenkopers die de financiële zekerheid van een NHG-verzekering wensen de mogelijkheid om een duurder huis te kopen. De NHG-grens wordt verhoogd naar 435.000 euro, een stijging van 30.000 euro ten opzichte van de huidige limiet van 405.000 euro.

De NHG-grens wordt jaarlijks aangepast op basis van huizenprijzen van de afgelopen 27 maanden. Ondanks een jaarlijkse daling van huizenprijzen, acht minister Hugo de Jonge (woningmarkt) de verhoging van de NHG-grens noodzakelijk. Hierdoor blijft een NHG-hypotheek toegankelijk voor veel woningkopers.

De NHG fungeert als een verzekering die huiseigenaren beschermt bij financiële problemen door onverwachte omstandigheden, zoals baanverlies, echtscheiding, of overlijden van een partner. Bij gedwongen verkoop van het huis dekt de NHG het verschil tussen de oorspronkelijke lening en de verkoopopbrengst, waardoor restschuld kan worden kwijtgescholden.

Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek betalen kopers een provisie van 0,6% over het hypotheekbedrag (maximaal 2610 euro in 2024). In ruil hiervoor kunnen ze vaak een lagere hypotheekrente bedingen, omdat de geldverstrekker minder risico loopt dankzij de NHG-garantie."

Verder lezen wat NHG precies inhoud? Lees dan hier verder.

Afspraak maken met één van onze hypotheekadviseurs kan hier.