Ook in Uden is de gekte uit de woningmarkt

Wonen Nieuws
Juli 2023

Udense woningmarkt

Hoe staat de Udense woningmarkt ervoor? Wat is er in de voorbije maanden gebeurd? En wat staat ons de komende periode te wachten? Makelaar Dave de Jongh vertelt over twee actuele ontwikkelingen.

“Het belangrijkste nieuws is dat de Udense woningmarkt verlost is van de ‘overspanning’. De tijd van overvolle bezichtigingen en hoge overbiedingen is voorbij. Wat overigens niet betekent dat de woningmarkt zich op een glijdende schaal bevindt. Het speelveld is eigenlijk ideaal: de woningmarkt komt in een rustiger vaarwater en woningen worden verkocht tegen een gezondere vraagprijs.”

“Dat geldt ook voor woningen die al langer te koop staan. Na een realistische prijscorrectie worden ze vaak alsnog snel en goed verkocht. Ook op ons kantoor in Uden plannen we veel evaluatie- en voortgangsgesprekken, vaak met een mooie verkoop als gevolg.”

Aandacht voor energie

“Een andere ontwikkeling is de aandacht voor energie en energiebesparende maatregelen. Dat is een landelijke trend, die we ook in Uden herkennen. Kopers willen weten hoeveel gas en elektriciteit de woning verbruikt die ze op het oog hebben. Ze vragen dan ook vaak direct de energienota op bij de verkopende partij. Uiteraard hebben wij die al in ons dossier opgenomen.”

“Het onvoorspelbare is verleden tijd”

 

“Maar onze rol gaat verder dan dat. We denken graag met de kopende partij mee over hoe het energieverbruik eventueel omlaag kan. Denk aan energiebesparende maatregelen, zoals (extra) zonnepanelen en kansen om de woningisolatie te verbeteren. Ook dat hoort bij onze rol als makelaar.”

Rente blijft stabiel

“De hypotheekrente schommelt momenteel rond de 4 procent. Dat is hoger dan in de voorbije jaren, maar historisch gezien nog steeds aan de lage kant. Vergis je niet: die toename is niet verkeerd. Die lage rentepercentages waren aantrekkelijk, maar ook grillig. Het onvoorspelbare is verleden tijd.”

Beter advies

“Ook voor mij als makelaar is de huidige situatie wenselijker. De gekte is van de woningmarkt, waardoor onze adviserende rol veel nadrukkelijker en belangrijker wordt. Dat is precies waarom ik dit vak ooit heb gekozen: dienstbaar zijn, adviseren en de woningmarkt faciliteren op een manier waar alle betrokkenen gelukkig van worden.”