in actie voor Oekraïne

Wonen Verhaal

Op de bres voor Oekraïne

Als makelaar zijn we thuis in de regio. Maar ook daarbuiten dragen we graag ons steentje bij aan een mooiere wereld. Daarom zijn we maar wát trots op onze collega Heidi Oosterveen, die op persoonlijke titel in actie kwam voor inwoners van het door oorlog getroffen Oekraïne.

Als makelaar nieuwbouw bemiddelde Heidi enige tijd geleden bij de verkoop van een nieuwbouw woning. Toen ze op Facebook voorbij zag komen dat Mariël, de uiteindelijke koper van de woning, een actie voor Oekraïne op touw zette, haakte ze graag aan.

Wat houdt de actie in?

“Het is gestart als een inzamelingsactie”, aldus Heidi. “De gedoneerde goederen zouden ze naar de Pools-Oekraïense grens brengen. Denk aan hygiënemiddelen, zoals tandenborstels en shampoo, maar ook aan dekbedden en slaapzakken. En: baby-artikelen! Luiers, billendoekjes, babyvoeding, noem maar op. En met de financiële giften zouden we die reis bekostigen.”

Wat is jouw rol?

“Toen ik van de actie hoorde, ben ik met twee zakken vol knuffels naar Mariël gereden. Daar heb ik aangeboden om haar te helpen, in eerste instantie door haar actie te delen in mijn netwerk. Het gevolg was dat mensen mij ook rechtstreeks gingen benaderen. Al snel liet het me niet meer los. Zo komt het dat ik bij de actie betrokken raakte en waar nodig de boel ben gaan mee-organiseren.”

Waar heeft dat toe geleid?

“Via-via vond Mariël een contact aan wie we onze spullen konden overdragen, iemand aan de Pools-Oekraïense grens. En vervolgens kregen we – ook weer via-via – de vraag of er vluchtelingen met ons mee terug konden rijden. En wat je één keer kunt, kun je ook vaker doen… Inmiddels hebben Mariël en haar man bijna dertig vluchtelingen en een kat naar Nederland gehaald. Niet zomaar trouwens, ze regelen voor iedereen van tevoren een gastgezin. De volgende rit naar Oekraïne is alweer op komst.”

“Ineens krijgt de oorlog een gezicht”
 
Wat doet de actie met jou persoonlijk?

“Heel veel, want ineens krijgt de oorlog in Oekraïne een gezicht. Als de auto voor de deur stopt, de deuren opengaan en je moeders met kinderen en oma’s uit ziet stappen, is dat heel confronterend. Staan ze daar, met maar een paar tasjes bagage, in een wildvreemd dorp in een onbekend land. En vervolgens stappen ze vol vertrouwen bij je in de auto op weg naar het gastgezin.”

Hoe reageren ze daarop?

“Dubbel. Aan de ene kant zijn de mensen heel bescheiden en vooral erg dankbaar. Aan de andere kant zijn ze met hun gedachten nog in hun thuisland, waar hun mannen vaak zijn achtergebleven, niet wetende of ze die ooit nog levend terug zullen zien. Zulke verhalen zijn heel ingrijpend.”

Hoe kijk je zelf terug op jullie actie?

“Met een heel goed gevoel, want we hebben echt iets kunnen betekenen. Ook is de vriendschap tussen Mariël en mijzelf nog verder opgebloeid. Zo zijn er uit onze actie, ondanks alle ellende die we zien, ook mooie dingen ontstaan.”

Wil je net als Heidi een steentje bijdragen aan de actie van Mariël? Dat kan hier! 

*Alle personen op onderstaande foto’s zijn op de hoogte dat deze foto’s gepubliceerd worden