Kwartaalvisie
Op naar een gezonde woningmarkt

Wonen Nieuws
Mei 2024

Klaar voor een nieuwe piek in 2024

Het aantal woningverkopen is in het eerste kwartaal van 2024 flink toegenomen. Dat duidt volgens makelaar/directeur Joris Welten op een stijgend consumentenvertrouwen. Het is wel zaak dat het woningaanbod in balans blijft. “Iedere koper moet iets te kiezen hebben.”

Het woningaanbod is een belangrijke factor in de huidige markt. Want waar veel woningzoekenden in de koopstand staan, is het aanbod sinds begin dit jaar juist afgenomen. “Met als gevolg dat overbieden weer dagelijkse praktijk is”, vertelt Joris. “Vooral in de startersmarkt, tot aan een gemiddelde woningwaarde van zo’n vier ton. Mensen kijken goed wat ze kúnnen betalen, en bieden dat bedrag dan ook.”

Hoge omloopsnelheid

Zo’n tendens op waarde schatten is altijd lastig, want er zijn verschillende voor- en nadelen. “Voor verkopers is het fijn dat hun woning veel waard is. Maar het zorgt er ook voor dat starters veel moeilijker een woning vinden. In ieder geval zorgt het wél voor beweging in de markt. Er is weliswaar weinig aanbod, maar de omloopsnelheid is bovengemiddeld hoog.”

Er zijn straks niet alleen meer woningen, maar er is ook echt iets te kiezen

 

Beweging in de hele markt

In Oss en omgeving staan verschillende nieuwbouwprojecten in de startblokken. “Er is veel vraag, en straks dus ook extra aanbod”, stelt Joris. “De inspanningen van projectontwikkelaars, aannemers, de gemeente en makelaars kunnen zorgen voor een positieve kanteling in de regio. We maken ons bijvoorbeeld hard voor een divers woningaanbod, zodat er niet alleen maar voor bijvoorbeeld starters wordt gebouwd. Daardoor zijn er straks niet alleen meer woningen, maar is er ook echt iets te kiezen. Dat stimuleert een gezonde wooncarrière: er ontstaat beweging in de hele markt.”

Meer Makelaar

Belangrijk is wel dat kopers en verkopers goed geadviseerd en begeleid worden. “En laten wij daar nou net uitstekend in thuis zijn”, lacht Joris. “Neem een actueel thema als duurzaamheid. Voor iedere woning die geen duurzaamheidslabel A heeft, stellen we een verduurzamingsrapport op. Daarin staat wat er nodig is om wél label A te krijgen, en wat dat kost. Zo kan de verkopende partij zijn vraagprijs ondersteunen en kan de kopende partij deze informatie meenemen in zijn financieringsplaatje. Zo zetten we als Meer Makelaar voor alle partijen een stap extra.”