duurzaam
wonen

Wonen Nieuws

Regisseurs voor duurzaam wonen

Kopers hechten steeds meer waarde aan de energiezuinigheid van een woning. Gelukkig zijn onze makelaars over dit aspect goed op de hoogte. Sterker nog: we hebben twee gecertificeerde duurzaamheidsadviseurs in huis. Harm van der Pas en Ryon Busser leggen zelf uit wat dat inhoudt.

Ryon en Harm mogen zich sinds kort gecertifieerd duurzaamheidsadviseur noemen. Die module was onderdeel van de opleiding tot erkend financieel adviseur die het duo onlangs volgde. “Je leert over isolatiewaarden, energiezuinige technieken en energienormen”, zegt Harm. “Kopers keken voorheen nauwelijks naar het energielabel van een woning. Maar door de gestegen energielasten is dat ineens essentieel geworden. Dus hebben we ons bij Van der Krabben stevig in het thema vastgebeten.”

Scannen op duurzaamheid

Ryon en Harm weten precies welke maatregelen een koper kan nemen. Dat doen ze mede op basis van een duurzaamheidsscan. Ryon: “Die geeft een indruk van wat er aan een woning te verbeteren is, hoeveel het kost en wat je ermee kunt besparen. Al die cijfers kun je tot in detail in kaart brengen. Zie ons maar als een regisseur die een koper heel praktisch op alle mogelijkheden wijst.”

Veel mensen weten niet dat ze investeringen in de energiezuinigheid van een woning in hun hypotheek kunnen meenemen.

 
Veel mogelijkheden

Daarbij doelt Ryon ook op de financiële aspecten van duurzaam wonen. De investeringen liegen er immers niet om. “Toch hoeft dat niet per se een no go te zijn”, stelt Ryon. “Veel mensen weten niet dat ze investeringen in de energiezuinigheid van een woning in hun hypotheek kunnen meenemen. Je kunt dan meer lenen dan het maximum op basis van je inkomen. En soms kun je meer dan honderd procent van de woningwaarde lenen. Ook handig: Harm en ik weten precies wat mogelijk is op het gebied van subsidies. Zo kunnen we samen met de klant een pakket samenstellen met de beste opties voor zijn of haar specifieke financiering en besparing.”

Moreel verplicht

Ryon en Harm blijven hun kennis de komende tijd bijspijkeren. “De ontwikkelingen volgen elkaar in een enorm hoog tempo op”, aldus Harm. “Overal in Nederland zijn experience centers waar de nieuwste technieken te zien zijn. Daar steken we ook ons licht op. Veel grondstoffen kunnen we maar één keer gebruiken. Het is onze morele plicht om daar zuinig mee om te springen.”