Telefoontje uit Kathmandu: kunnen jullie ons huis verkopen?

Wonen Verhaal
OKTOBER 2023

Hun reis naar Azië was al maanden gepland. Met hoge verwachtingen keken Jorn en Donna uit naar hun avontuur aan de andere kant van de wereld. Hun woning in Uden verkopen? Dat stond voor het vertrek niet op hun bucketlist. Toch schakelde het stel ons vanuit Nepal in om juist dát te doen.

Het is eind maart 2023. Terwijl Jorn van der Loop en Donna Damen de laatste kledingstukken in hun backpacks stoppen, horen ze dat het huis van Jorns oom in Zeeland te koop komt. “Hij ging verhuizen en wilde zijn familieleden als eerste de mogelijkheid geven om zijn woning te kopen”, vertelt Jorn. “Ik kom uit Zeeland, kende de woning en was meteen enthousiast. Nét voordat Donna en ik het vliegtuig naar New Delhi namen, hebben we de woning snel kunnen bekijken. Hooguit een half uurtje, haha.”

Eenmaal in India, bekijkt het stel online nog wat foto’s van het huis. “Ik werd steeds enthousiaster”, vertelt Donna. “We zagen in dat dit een unieke kans was. En die wilden we niet laten lopen. Daarom hakten we op duizenden kilometers van huis de knoop door: we kochten de woning van Jorns oom.”

Zeker gevoel

Een huis kopen is één. Maar Jorn en Donna moesten hun bestaande woning in Uden natuurlijk ook verkopen. Hiervoor namen ze contact met ons op. Jorn: “In onze wijk zagen we regelmatig te koop- en verkocht-borden van Van der Krabben staan. Bovendien liepen Donna en ik het kantoor vaak voorbij. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar het voelde heel goed en vertrouwd om Van der Krabben in te schakelen. Zéker omdat we alles in korte tijd op grote afstand moesten gaan regelen.”

“Op een stoeltje bij de hotelreceptie was het bereik het beste”

Nepal

Vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu bellen de wereldreizigers met makelaar Dave de Jongh. Donna: “We zaten op een stoeltje bij de receptie van ons hotelletje. Daar was het bereik het beste. Toch was het rumoerig, en het beeldbellen ging met horten en stoten. Niet ideaal dus. Maar Dave was geduldig en had alle begrip voor onze situatie. Na dat gesprek kon hij prima aan de slag.”

Persoonlijk dossier

In een persoonlijk online Move-dossier kunnen Jorn en Donna alle benodigde documenten uploaden en inzien. Hierdoor kunnen ze op afstand eigenlijk alles doen wat ze moeten doen. Het enige waarbij ze de hulp van derden nodig hebben, is het opruimen van hun woning. Voor het maken van de foto’s én voor de bezichtigingen. “Gelukkig schoten onze lieve ouders ons te hulp”, aldus Donna. “Wij waren inmiddels in Thailand en bezochten de ene na de andere tempel.”

Biedingen

In de dagen die volgen informeert Dave het stel voortdurend over de voortgang. Telefonisch of via het online dossier. Jorn: “Na de deadline voor de biedingen belde Dave ons. Met uiteraard de vraag of we onze woning wilden verkopen. Best gek om daar tijdens een wereldreis over te beslissen. Maar we waren blij met het bod en vertelden Dave dat hij alles af mocht handelen. De eerste biertjes die we daarna bestelden, smaakten natuurlijk extra lekker.”

“Voor Dave en zijn team was het vast niet altijd makkelijk om ons te helpen”

Alles geregeld

Na Thailand trekken Jorn en Donna door naar Laos, Cambodja en Maleisië. Mét de wetenschap dat ze een nieuwe woning gekocht hebben en hun bestaande woning bij thuiskomst snel moeten verlaten. Donna: “Eenmaal thuis in Uden hebben we de kopers nog één keer ontvangen. Verder was alles van A tot Z geregeld, tot en met de handtekeningen aan toe. Op 1 september vond de sleuteloverdracht plaats. En we wonen zelf inmiddels alweer een paar weken in ons nieuwe huis in Zeeland.”

Dik tevreden

De backpackers denken met ontzettend veel plezier terug aan hun reis. Én aan hun bijzondere aan- en verkoopproces natuurlijk. “We zijn dik tevreden met de prijs die we voor ons huis hebben gekregen”, aldus Jorn. “Net als met de dienstverlening op afstand. Voor Dave en zijn team was het vast niet altijd makkelijk om ons te helpen, bijvoorbeeld door het tijdsverschil en de belabberde internetverbinding. Maar daar hebben we nooit iets van gemerkt. Zo zie je maar: vaak is meer mogelijk dan je denkt!”