wonen in
Ussen

Wonen Verhaal
Augustus 2022

“Ussen is gewoon heel goed gelukt”

Thuis in de regio. We zeggen het niet alleen; we zijn het ook. Neem onze directeur/makelaar Joris Welten, die al zijn hele leven in Oss woont. Hij groeide met veel plezier op in Ussen en gunde zijn eigen kinderen hetzelfde. Maar wat maakt de grootste wijk van Oss volgens hem nou zo bijzonder?

Toen Joris vier jaar was, verhuisde hij met zijn ouders naar een nieuwbouwhuis in de Heischouw. Om de hoek was kort daarvoor een hagelnieuwe school geopend: De Korenaer. “Een geweldige school, waar ik het altijd heel erg naar mijn zin heb gehad”, aldus Joris. “Een tijd van buiten spelen en plezier maken, in een natuurlijke omgeving met veel bomen en grasvelden. Heerlijk voor jonge kinderen.”

Vertrouwde grond

Ook zijn tienerjaren bracht Joris in Ussen door. Daarna verruilde hij de vertrouwde grond heel even voor een appartement in het drukkere centrum. Maar toen zijn vrouw en hij wilden settelen, trokken ze toch weer naar de wijk waar hij opgroeide. “We kochten een huis in de Kasteleinstraat”, vertelt Joris. “Daar hebben we drie zonen gekregen, die ook allemaal naar De Korenaer zijn gegaan. Hoe gek het misschien ook klinkt, als kind wist ik al dat ik mijn kinderen ook in Ussen wilde laten opgroeien.”

Amsteleindstraat

Zoals dat wel vaker gebeurt bij jonge gezinnen, ontstond bij Joris en zijn vrouw een wens om groter te wonen. En dus gingen ze op huizenjacht. “We hebben heel wat woningen bekeken in Oss”, aldus Joris. “Ook in wijken buiten Ussen. Maar steeds als we bijna iets kochten, pakten we toch niet door. Tót we stuitten op een oude boerderij in de Amsteleindstraat, op een steenworp afstand van mijn ouderlijk huis. Dat voelde meteen als onze plek, een lot uit de loterij. In dat huis wonen we nu nog.”

“Je voelt de natuur om je heen”

 
Perfecte ligging

In de wijk kent Joris iedereen. En andersom is dat niet anders. “De kinderen voetballen bij Margriet en Winkelcentrum Ussen is een ware ontmoetingsplek. De ligging van de wijk is echt perfect: je bent zo in de stad, maar net zo snel in het buitengebied. Ussen is ruimer opgezet dan veel Osse wijken die later zijn gebouwd. Je voelt de natuur om je heen. ’s Ochtends zet ik het raam open en hoor ik de vogeltjes fluiten. Een herinnering aan vroeger, want die geluiden klonken in de Heischouw ook al.”

Goed gelukt

De reflex om een huis te kopen in de wijk waarin je zelf bent opgegroeid, is volgens Joris een heel logische. “Kopers hebben dan vaak positieve associaties. In Ussen zien we die beweging misschien wel het vaakst. Hoe dat komt? Omdat de wijk gewoon heel goed gelukt is. Denk aan een mooie mix van bewoners, parken die dwars door de straten lopen, volop openbaar groen en ruimte… Dat biedt veiligheid en geborgenheid. Dat trekt nog steeds enorm. Het zou me dan ook niet verbazen als onze kinderen hier straks ook hun eigen stekkie vinden. Misschien wel in de nieuwe wijk Amsteleind!”