woning en hypotheek

Hypotheken Verhaal

Wat moet ik met mijn woning en mijn hypotheek?

Lage rentes, huizenprijzen die worden overboden, hoge hypotheken… Op de woningmarkt speelt momenteel een heleboel. Hierdoor vragen veel mensen zich af of ze iets met hun hypotheek of woning moeten. En zo ja: wát dan? Harm van der Pas en Ralph Timmermans helpen je op weg.

Als financieel adviseur ontvangt Harm veel mensen op gesprek. Meestal voor een hypotheekadvies of 2e hypotheek voor verbouwingsplannen of voor het oversluiten van een hypotheek. “Waar mensen ook voor komen; de gesprekken gaan tegenwoordig ook al snel over de optie om te verhuizen i.p.v. verbouwen. Door de lage hypotheekrentes en de hoge woningprijzen is het namelijk hét moment om die stap te zetten.” En een stap naar groter kan heel vaak met dezelfde maandlast.

Overwaarde

Ralph knikt instemmend. Volgens onze makelaar/taxateur zijn ook veel klanten verrast door de hoge verkoopsom van hun woning. “Die is in veel gevallen een stuk hoger dan de vraagprijs. Heel fijn, want die extra overwaarde nemen mensen natuurlijk mee. Een uitstekende motivatie om je woning te verkopen en te verhuizen.”

Bij een verhuizing sluit je een nieuwe hypotheek af zónder dat je een aflos boeterente betaalt over de oude hypotheek

 
Geen boeterente

Harm spreekt nog genoeg mensen met hypotheken van 3, 4 of 5 procent. Die vragen zich door de lage rentes af of het verstandig is om hun huidige hypotheek over te sluiten. “Dat is vaak het geval”, aldus Harm. “Maar wat dan afschrikt, is de boeterente. Die kan bij een hoog hypotheekbedrag of een lange rentevaste periode namelijk flink oplopen. Op die momenten wijs ik ze graag op de voordelen van een verhuizing. Want dan sluit je een nieuwe hypotheek af voor de aankoop. En die oude hypotheek met hoge rente mag meestal bij verkoop boetevrij worden afgelost.”

Dat laatste is volgens Ralph een extra reden om nu te verhuizen. Of om het in ieder geval serieus te overwegen. “De kans is vrij groot dat de hypotheekrente de komende jaren stijgt. Dus als je plannen hebt om te verhuizen, is dit gewoon een heel goed moment. Staat een verhuizing eigenlijk pas over een paar jaar op de planning? Dan is het misschien verstandig om je plannen naar voren te halen.”

Een nieuwe lage hypotheekrente kan een wereld van verschil maken

 
Anticiperen op de markt

Harm noemt nóg een voordeel om te verhuizen. “Nu je huis verkopen betekent vaak dat je voor hetzelfde geld een stuk ruimer kunt gaan wonen. Soms zijn je nieuwe maandlasten zelfs lager! Veel mensen onderschatten dat. Maar een nieuwe hypotheekrente kan een wereld van verschil maken. Je kunt nu anticiperen op de markt. Bijvoorbeeld als je kinderen ouder worden en je meer ruimte nodig hebt. Of als je op leeftijd raakt en juist kleiner wil wonen. De huidige markt biedt echt heel veel kansen. Voor zowel maandlast, maar ook in ’t zeker stellen van de vastigheid tot op hoge leeftijd bijvoorbeeld door de rente 30 jaar vast te zetten”.

Inzicht in je situatie

“Laten we vooropstellen: mensen móeten niets”, besluit Ralph. “Maar ze kunnen nu echt paaltjes slaan voor de toekomst. Ga het dus in ieder geval uitzoeken. Wat is je woning waard? Wat betekent een verhuizing voor je maandlasten? En welke mogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal? We helpen je graag met een vrijblijvende waardebepaling of een vrijblijvend hypotheekgesprek. Die geven inzicht in je situatie en laten je zien wat mogelijk is. Het is echt zonde om jezelf die kans niet te gunnen.”

Harm van der Pas (K-RMT)
Oss

Harm van der Pas (K-RMT)

Erkend financieel adviseur & makelaar nieuwbouw (Partner)

06 46 13 21 86 h.pas@krabben.nl

Ralph Timmermans (RM-RT)
Oss

Ralph Timmermans (RM-RT)

NVM register makelaar - taxateur wonen (Partner)

06 54 22 09 13 r.timmermans@krabben.nl

Ryon Busser
Oss-Uden

Ryon Busser

Erkend financieel adviseur Oss en Uden

0412 63 29 28 r.busser@krabben.nl