Frans
aan het woord

Zakelijk Verhaal
December 2022

“We stonden er nooit alleen voor, maar deden het samen”

Frans Voeten stond voor de tweesprong. Zou hij zijn fysiotherapiepraktijk aan de Raadhuislaan in Oss behouden? Of toch op zoek gaan naar een locatie met meer ruimte? Het werd het laatste. Via een interessante constructie krijgt zijn oude bedrijfspand ook nog eens een nieuwe bestemming.

“We kochten het pand in 2013”, vertelt Frans, die met ‘we’ zijn vrouw Marink en zichzelf bedoelt. “Ik kwam uit een grote praktijk, maar wilde downsizen om me meer op de centraal-neurologische zorg te kunnen richten. Ik startte mijn praktijk met één collega. Ook Marink trok erin, met haar praktijk voor orthopedagogie.”

Rek uit het pand

Makelaar Joris Welten had destijds een belangrijke rol in het bepalen van de (goede) aankoopsom en het realiseren van de zorgbestemming in het pand (de Hagesteyn-flat), waar vooral woningen in gevestigd waren (en zijn). “Maar ja”, blikt Frans terug: “De praktijk van Marink groeide snel, en onlangs moesten we constateren dat de rek uit het pand was.”

Mooie kans

Op dat moment zagen Frans en Marink steeds meer Osse kantoorgebouwen transformeren tot woningen. “Een goede ontwikkeling voor het centrum”, stelt Frans. “Zou het ook voor ons een mooie kans zijn? We besloten het ijzer te smeden als het heet is en Van der Krabben te bellen.”

Hoe nu verder?

Frans benaderde zijn ‘oude vertrouwde contact’ Joris, die hem doorverwees naar bedrijfsmakelaar Onno Ernst. “Onno bevestigde ons vermoeden, hij zag direct mogelijkheden om het pand te verkopen in de vorm van appartementen, wat de waarde aanzienlijk zou verhogen. Ook had hij in zijn netwerk meerdere partijen die daar ervaring mee hebben. Het was duidelijk dat ze vaker met dit bijltje hakken.”

"Voor iemand als Onno is een vastgoedtransactie dagelijkse kost, maar voor ons niet. Gelukkig wist hij ons steeds gerust te stellen"

 
Professioneel beheer

Bleef over de vraag: waar zouden Frans en Marink zélf naartoe verhuizen? Als zorgverlener wilden ze niet te ver weg uit hun adherentiegebied. Onno stelde daarop het Maasvalleigebouw voor, een paar honderd meter verderop in de Raadhuislaan. Frans: “Daar vonden we een geschikte ruimte voor zowel mijn praktijk als die van Marink. Bovendien zitten in dat gebouw meerdere zorgverleners, dus we vullen elkaar mooi aan. En: Van der Krabben beheert het gebouw, en dat doen ze op een heel professionele manier. Er is een reusachtige server voor alle denkbare automatisering, het onderhoud is gecertificeerd en ik zie iedere dag schoonmakers. Echt heel goed geregeld.”

Verhelderende gesprekken

Ook een koper voor het oude pand was snel gevonden (met dank aan Onno’s netwerk). Frans bleef er wél op hameren dat hij de deal zag als meer dan alleen een zakelijke transactie. “De Hagesteynbewoners wilden bijvoorbeeld graag weten wat we met ‘hun’ pand van plan waren. Logisch en begrijpelijk! Daarom hebben we goede, verhelderende gesprekken gehad met de VVE, met wie we altijd uitstekend samenwerkten. We hebben prima afscheid van elkaar genomen.”

Professioneel en vriendelijk

Inmiddels floreren de beide praktijken van Frans en Marink, die tevreden terugblikken op een fijn traject. “Voor iemand als Onno is een vastgoedtransactie dagelijkse kost, maar voor ons niet. Gelukkig wist hij ons steeds gerust te stellen”, aldus Frans. “Onno is een professionele, vriendelijke makelaar. Hij is concreet, overziet snel wat er moet gebeuren en communiceert helder en correct. Ook vind ik hem een uitstekende bemiddelaar, die in staat is partijen aan elkaar te verbinden.”

Goede ondersteuning

Frans noemt verder nog de bijdrage van Maike van der Waals, die hem met raad en daad terzijde stond. “Net als met Onno is het heel fijn schakelen met Maike. Ze heeft ons ondersteund waar dat nodig was. Een nieuwe sleutel aanvragen? Een formulier invullen? Een energielabel aanvragen voor de overdracht? Ze hielp ons overal bij. Bij Van der Krabben sta je er niet alleen voor, je doet het samen.”

Onno: “Bepaald geen doorsnee verkooptraject”

“Uitdagend, boeiend en bijzonder prettig, zo zou ik de samenwerking met Frans willen omschrijven”, aldus Onno. “We kennen hem al lang, vanuit een samenwerking in het verleden. De connectie die we toen hadden, ervaar ik nog steeds. Het leuke aan de laatste case was de complexiteit ervan. We hebben geschakeld met diverse partijen en belanghebbenden. Denk naast de kopende partij bijvoorbeeld aan de VVE, de notaris en andere betrokkenen.”

“We zijn blij dat Frans ons het vertrouwen heeft gegeven en we samen het traject in zijn gegaan. Als ik tergblik, waren er best momenten waarop een gemiddelde makelaar de handdoek in de ring had kunnen gooien. Maar wij zijn zo niet – en Frans evenmin. We hebben uitdagingen vertaald in oplossingen, waardoor we nu kunnen tergblikken op een intensief, maar succesvol project.”