Op zoek naar balans

Zakelijk NieuwsDe Osse markt voor zakelijk vastgoed is momenteel niet in balans. De vraag naar zakelijke panden is namelijk groter dan het aanbod. Kortom: werk aan de winkel! Want als specialist kunnen we juist in die omstandigheden een mooie rol vervullen, vertelt vastgoedmakelaar Onno Ernst.

Er is momenteel veel vraag naar bedrijfshallen in de verkoopsector, met oppervlaktes groter dan circa 300 vierkante meter. Kleinere oppervlaktes bevinden zich vaak in de huursfeer. Hoe komt het dat het aanbod relatief klein is? Onno: “Een belangrijke oorzaak is dat veel ondernemers geen stap kunnen of durven te zetten. Bijvoorbeeld door onzekerheid op het gebied van personeel, energiekosten of het wel of niet investeren. Begrijpelijk, maar deze tendens belemmert de doorstroming een beetje.”

Tekort aan grond

Een ander probleem is een tekort aan grond. Onno noemt de ontwikkeling van bedrijventerrein Heesch-West als voorbeeld. “Dat gaat helaas niet snel genoeg, waardoor de markt verder vastloopt. Het gevolg is dat de huursector voor zakelijk vastgoed wél in beweging is: ondernemers die geen geschikt pand kunnen kopen, wijken uit naar de mogelijkheid van (tijdelijk) huren.”

We reiken onze ‘zakelijke tentakels’ zoveel mogelijk uit. Met als doel: kopers en verkopers verbinden

Verbindingen leggen

Gelukkig kunnen we de markt een handje helpen. Vooral door vraag en aanbod in kaart te brengen en met die kennis verbindingen te leggen, aldus Onno. “Zo voeren we gesprekken met de gemeente, zijn we aanwezig bij ondernemersverenigingen en laten we ons gezicht zien op de lokale markt. We reiken onze ‘zakelijke tentakels’ zoveel mogelijk uit. Met als doel: kopers en verkopers verbinden.”

Stroomversnelling

Zo brachten we onlangs twee ondernemers met elkaar in contact. Onno: “De één wilde verhuizen naar een kleiner pand, terwijl de ander juist wilde opschalen. Een perfecte ruil dus! Of neem onze activiteiten in Euterpepark en het Walkwartier, waar we vóór de markt uit al beweging creëren, puur doordat we ondernemers kennen en weten wat hen bezighoudt. Dát is het ultieme makelen: kennis delen, elkaar informeren en partijen verenigen. Daarmee brengen we ok de Osse markt vanzelf weer in een stroomversnelling.”