Zo verhuist je hypotheekrente met je mee

Hypotheken Verhaal
Juli 2023

Ga je verhuizen? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente mee te nemen. De kans is namelijk groot dat je huidige hypotheekrente een stuk lager is dan de rente die je betaalt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. In dit blog praat financieel adviseur Ryon Busser je bij.

Bij veel hypotheekaanbieders kun je gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling (ook wel genoemd: de meeneemregeling). Ryon: “Met die regeling kun je – afhankelijk van de geldverstrekker – je hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden meenemen naar een nieuwe woning. Dat doe je dan voor de resterende rentevaste periode.”

Verschillende regels per aanbieder

Voor het meenemen van de hypotheekrente- en voorwaarden moet opnieuw worden beoordeeld of de hypotheek passend is, aldus Ryon. “Daarbij kijkt de geldverstrekker bijvoorbeeld naar je inkomen, eventuele schulden en de waarde van de woning. De precieze regels verschillen van bank tot bank. En vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn.”

En zo zijn er nog meer regeltjes

 
Aanvullende hypotheek

Is je nieuwe hypotheek hoger dan je bestaande hypotheek? Dan betaal je de hypotheekrente die op dat moment van kracht is over het bedrag dat je extra leent. “Voor de aanvullende hypotheek zit je dan wel vast aan je huidige geldverstrekker”, waarschuwt Ryon. “En zo zijn er nog meer regeltjes.”

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Heb je die afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan mag je de rente ervan blijven aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting. Ryon: “Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wél aflossen.”

Spaar- en beleggingshypotheken

Nieuwe spaar- en beleggingshypotheken worden met de nieuwe belastingregels niet meer afgesloten. Maar heb je er al een? Dan mag je die wel meeverhuizen. “Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen”, aldus Ryon. “Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt per situatie. Meeverhuizen of opheffen: het kan allebei slim zijn want je mag dan wel nog van de oude fiscale regeling gebruik maken.”

Dus even snel zelf regelen is vaak echt niet verstandig

 
Samengevat

Bij het meenemen van je hypotheek komt dus heel wat kijken. “Gelukkig weten we precies hoe de hazen lopen”, besluit Ryon. “En we helpen je graag aan een persoonlijk advies, dat tot in de puntjes is afgestemd op jouw situatie, wensen en voorkeuren. Dus even snel zelf regelen is vaak echt niet verstandig. Je kent simpelweg niet alle in’s en out’s. Interesse? Neem gerust contact met ons op!”