Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor grote kantoren

Vanaf 2023 is energielabel C verplicht voor kantoren groter dan 100 m². Voldoet een pand niet aan de eisen? Dan mag het niet (meer) als kantoor worden gebruikt. Goed om even te checken dus…

 

 

Veel grote kantoren voldoen momenteel niet aan deze labelplicht. Volgens vastgoedbeheerder NIBAG heeft de helft ervan zelfs helemaal geen geregistreerd energielabel. Er is dus werk aan de winkel voor veel vastgoedbeheerders en verhuurders.

Kantoren ‘in leven’ houden

“Het aantal grote kantoren met minimaal een energielabel C neemt wel toe, maar dat gaat niet snel genoeg”, aldus onze BOG-makelaar Onno Ernst is. “In dit tempo zijn er in 2023 ontzettend veel kantoren die niet aan de labelplicht voldoen. Vastgoedbeheerders moeten daarom aan de bak om hun kantoren ‘in leven’ te houden.”

[tekst gaat verder onder de foto]

Onno Ernst“Drie keer knipperen en het is 2023”

Energetische maatregelen

Om een energielabel C of hoger te scoren, zijn ‘kleine’ energetische maatregelen soms al voldoende, vertelt Onno. “Denk aan het vervangen van de ketels of het gebruiken van duurzame verlichting. Maar in andere gevallen zijn grotere ingrepen nodig. En die brengen natuurlijk de nodige kosten en investeringen met zich mee.”

Verplicht energielabel A

Hoe dan ook: enige haast is geboden als het gaat om panden die nog niet zijn verduurzaamd. “Drie keer knipperen en het is 2023”, aldus Onno. “En tref je energetische maatregelen? Pak het dan meteen grondig aan. In de wandelgangen wordt namelijk al gefluisterd over een verplicht energielabel A vanaf 2030…”