kinderen ondersteunen bij
de aankoop van hun eerste huis

Hypotheken

Hoe je kinderen kunt ondersteunen bij de aankoop van hun eerste huis

Veel ouders willen hun kinderen graag ondersteunen bij de aanschaf van hun eerste huis. Overweeg jij dat ook? Er zijn diverse manieren om hierbij te helpen, waarvan schenken en lenen de meest gebruikelijke zijn. In dit artikel bespreken we deze mogelijkheden.

Een populaire methode om te helpen bij de aankoop van een eerste huis is het schenken van geld. Hoewel de 'jubelton' niet meer bestaat, kun je nog steeds eenmalig een bedrag van bijna € 32.000 belastingvrij schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit geeft ze een aanzienlijke financiële steun zonder dat de belastingdienst er iets van afhaalt.

Kind ouder dan 40

Is je kind ouder dan 40 of heb je al eerder een eenmalige schenking gedaan? Dan kun je je kind jaarlijks nog ruim € 6.600 belastingvrij geven.

Eigen vermogen

Het grootste voordeel van schenken is dat je kind direct over eigen vermogen beschikt. Dit kan hen helpen een duurder huis te kopen, een verbouwing te financieren of de hypotheeklasten te verlagen.

Familiehypotheek

Een andere optie is geld lenen aan je kind, bijvoorbeeld via een familiehypotheek. Dit kan voordelig zijn voor beide partijen: jij ontvangt rente over je geld en je kind krijgt een (extra) lening zonder tussenkomst van een bank. Als alles volgens de regels wordt gedaan, mag je kind de betaalde rente aftrekken van de belasting.

Schriftelijk vastleggen

Het is echter belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Leg alles schriftelijk vast en zorg ervoor dat beide partijen op de hoogte zijn van de voorwaarden, zoals de looptijd, het rentepercentage en de wijze van aflossing. Het kan verstandig zijn om dit door een notaris te laten vastleggen om misverstanden en toekomstige problemen te voorkomen.