Hypotheek
vormen

Hypotheken

Hypotheekvormen en rentevaste periode: wat moet je kiezen?

Annuïteitenhypotheek

Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek, betaal je over de hele looptijd van de hypotheek elke maand hetzelfde bedrag. Met een deel ervan los je de lening af, de rest is rente. In eerste instantie is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot. Naarmate de tijd verstrijkt, bestaat het bedrag voor een steeds groter deel uit aflossing.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag om je hypotheek af te lossen. Daarnaast betaal je rente. Hierdoor zijn je maandlasten in het begin relatief hoog. Je moet dan immers rente betalen over de gehele lening. Des te meer je hebt afgelost, des te minder rente je nog hoeft te betalen. Je maandlasten worden gedurende de looptijd dus telkens een beetje lager.

Aflossingsvrije hypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om je huis deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Dit deel mag maximaal 50% zijn van de waarde van de woning. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is de lagere bruto maandlast. Maar pas op: je mag de hypotheekrente niet aftrekken. Bovendien los je niets af, terwijl je de lening uiteindelijk wel moet terugbetalen.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand premie betaalt voor een spaarverzekering. Deze premie bestaat uit rente en aflossing en wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Het voordeel van een spaarhypotheek is dat je zekerheid hebt over de aflossing aan het einde van de looptijd. Het nadeel is dat de maandlasten hoger zijn dan bij een aflossingsvrije hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek spaart bij een bank of verzekeraar om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Je betaalt gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente over het geleende bedrag en je lost niet af. Het gespaarde bedrag wordt apart gezet op een spaarrekening die dezelfde rente krijgt als die je betaalt over je schuld. Aan het einde van de looptijd is het opgebouwde spaarvermogen te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Het voordeel van een bankspaarhypotheek is dat je gedurende de looptijd van de hypotheek profiteert van belastingvoordeel over de betaalde hypotheekrente en de opgebouwde spaarpot. Daarnaast is het vaak mogelijk om tussentijds extra geld in te leggen of juist op te nemen. Een nadeel kan zijn dat de rente over de spaarpot lager kan zijn dan de rente die je zou betalen als je direct aflost op de hypotheek. Bovendien is het belangrijk om aan het einde van de looptijd voldoende gespaard te hebben om de hypotheek volledig af te lossen.

Hypotheek van vóór 2013

Heb jij een hypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan blijven de voorwaarden gelden die er toen waren en mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Ook als het om een spaar- of levenhypotheek gaat. Zo’n andere hypotheek kun je vaak meeverhuizen als je een andere woning koopt. Wil je daar meer over weten? Neem dan even contact op met een Erkend Financieel Adviseur.

Rentevaste periode

Toen de hypotheekrente nog extreem laag was, hebben veel huiseigenaren hun rente vastgezet voor een periode van 15, 20 en soms wel 30 jaar. Het voordeel van het langer vastzetten van de rente is dat je precies weet waar je financieel aan toe bent. Er zit ook een nadeel aan. Als je iets wilt veranderen aan je hypotheek tijdens de rentevaste periode, is het mogelijk dat je een boete moet betalen aan de bank. Afhankelijk van het hypotheekbedrag en de nog resterende periode waarin de rente vast staat, kan die boete flink oplopen.

Maatwerk

De keuze voor een hypotheekvorm en een rentevaste periode is altijd maatwerk. Wil je weten wat het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op.