hypotheek
rente

Hypotheken

Wat bepaalt de hoogte van je hypotheekrente?

Wanneer je op zoek bent naar een hypotheek, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Dit kan van invloed zijn op je maandelijkse hypotheeklasten en de totale kosten van de lening. Hieronder zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die de hypotheekrente beïnvloeden.

Loan to Value (LTV)

Een van de belangrijkste factoren die de hypotheekrente bepalen, is de Loan to Value (LTV). Dit is de verhouding tussen het bedrag van de lening en de waarde van het onderpand (jouw huis). Hoe hoger de LTV, hoe hoger het risico voor de kredietverstrekker. Als gevolg hiervan zullen kredietverstrekkers doorgaans hogere rentetarieven in rekening brengen voor hypotheken met een hogere LTV.

Rentevaste periode

Een andere belangrijke factor die de hypotheekrente beïnvloedt, is de rentevaste periode. Dit is de periode waarin de rente op jouw hypotheek vast staat. Over het algemeen geldt dat hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente zal zijn. Dit komt doordat de kredietverstrekker een hoger risico loopt om de rente voor een langere periode vast te zetten.

Hypotheekvorm

De hypotheekvorm kan ook van invloed zijn op de hypotheekrente. Zo zijn hypotheken met een aflossingsvrije component vaak duurder dan hypotheken waarbij je wel aflost. Dit komt doordat de kredietverstrekker bij een aflossingsvrije hypotheek geen garantie heeft dat de lening aan het einde van de looptijd kan worden terugbetaald.

Nationale Hypotheek garantie (NHG)

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek garantie (NHG), dan heeft de kredietverstrekker extra zekerheid. Hierdoor kunnen zij een lagere rente aanbieden dan bij hypotheken zonder NHG. De NHG biedt namelijk extra bescherming aan de kredietverstrekker in geval van betalingsproblemen of een gedwongen verkoop.

Energielabel

Tot slot kan ook het energielabel van jouw woning van invloed zijn op de hoogte van de hypotheekrente. Woningen met een hoger energielabel (A t/m C) zijn energiezuiniger en hebben daardoor lagere maandelijkse kosten voor gas en elektriciteit. Dit maakt de kans op betalingsproblemen kleiner, waardoor kredietverstrekkers jou een lagere rente kunnen bieden.

Conclusie

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de Loan to Value, de rentevaste periode, de hypotheekvorm, de Nationale Hypotheekgarantie en het energielabel van jouw woning. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het afsluiten van een hypotheek, zodat jij de juiste keuze kunt maken.