Kosten koper en
Vrij op naam

Wonen

Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.) zijn benamingen die aangeven wie de bijkomende kosten voor het aankopen van een woning moet betalen. "Kosten koper" wordt vaak gebruikt bij een bestaande woning en "vrij op naam" is meestal van toepassing bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Kosten koper

De kosten koper zijn de kosten die je moet maken om eigenaar van de woning te worden. Onder de kosten koper vallen de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor wat betreft de akte van levering: oftewel het op naam zetten van de woning en de kosten voor de inschrijving bij het kadaster.

Vrij op naam

De kosten voor de aankoop van de woning komen voor rekening van de verkoper. Bijvoorbeeld de notariskosten voor het passeren van de leveringsakte en de kosten kadaster. Daarnaast is er geen overdrachtsbelasting van toepassing. Koopsom nieuwbouwwoning is (bijna) altijd vrij op naam. Dus als er achter een koopsom v.o.n. staat hoef je als koper deze kosten niet te betalen.

Financieringskosten

Meestal heb je voor het kopen van een woning ook te maken met financieringskosten. Dit omdat er in de meeste gevallen een hypotheek benodigd is om de woning aan te kunnen kopen. Deze kosten vallen niet onder de bovengenoemde kosten koper of vrij op naam. De financieringskosten bestaan vaak uit:

· Notariskosten voor de hypotheekakte
· Taxatiekosten
· Kosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
· Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadvies
· Kosten voor de bankgarantie

Onze hypotheekadviseurs kunnen jou precies vertellen welke kosten voor jou van toepassing zijn. Dit kan in een gratis hypotheekgesprek.

Conclusie

Kortom, het belangrijkste verschil tussen kosten koper en vrij op naam is wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten voor de aankoop van een woning. Bij kosten koper betaalt de koper deze kosten, terwijl bij vrij op naam de verkoper deze kosten voor zijn rekening neemt. Financieringskosten staan hier los van. Laat je goed voorlichten. Wij staan voor je klaar om je daarbij te helpen.