herstel
werkzaamheden

Wonen

Herstelwerkzaamheden voor huurder en verhuurder?

Het Besluit Kleine Herstellingen is een regeling die van toepassing is op huurwoningen. Het besluit bepaalt welke reparaties en onderhoudswerkzaamheden voor rekening zijn van de huurder en welke voor rekening zijn van de verhuurder. Het besluit is bedoeld om huurders en verhuurders duidelijkheid te geven over wie verantwoordelijk is voor welke reparaties en onderhoudswerkzaamheden in een huurwoning.

Volgens het Besluit Kleine Herstellingen zijn huurders verantwoordelijk voor het verrichten van kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden in de huurwoning. Hierbij kun je denken aan het vervangen van lampen, het ontstoppen van afvoeren, het smeren van scharnieren, het vervangen van kraanleertjes, het vervangen van deurknoppen en dergelijke. De huurder moet deze kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden zelf uitvoeren of laten uitvoeren, en daarvoor zelf de kosten dragen.

Verhuurders zijn daarentegen verantwoordelijk voor grotere reparaties en onderhoudswerkzaamheden die niet tot de kleine herstellingen behoren. Hierbij kun je denken aan het repareren van dak- en gevels, het herstellen van lekkages, het vervangen van verwarmingsinstallaties, het vervangen van ramen en deuren en dergelijke. De verhuurder moet deze grotere reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en de kosten hiervan dragen.

Voor een overzicht van het besluit kleine herstellingen klik hier.