Onder-
handeling

Wonen

Hoe verloopt een onderhandeling?

De onderhandelingen in een koopproces van bestaande bouw kunnen op verschillende manieren verlopen, maar over het algemeen volgen ze een aantal herkenbare stappen. De volgende stappen zien we vaak terugkomen;

Eerste bod

Als potentiële koper breng je een eerste bod uit op de woning met de daarbij horende voorwaarden zoals opleverdatum en eventuele ontbindende voorwaarden. Dit bod breng je altijd over aan de verkopend makelaar.

Tegenbod

Als verkopend makelaar nemen we contact op met de verkoper. Als het een goed bod is, zal de verkoper reageren met een tegenbod. Wij zullen als makelaar natuurlijk de verkoper daarin adviseren. Dit tegenbod kan verschillende aspecten van de verkoop omvatten, zoals de prijs, de opleverdatum of de eventuele ontbindende voorwaarden.

Onderhandelen

De koper en de verkoper onderhandelen verder over de prijs en de andere voorwaarden van de verkoop, totdat er overeenstemming is bereikt. Met natuurlijk de bemiddeling van ons als makelaar. Wij proberen daarin de onderhandeling zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Koopovereenkomst

Als je onderhandelingen succesvol zijn. En er is een overeenstemming bereikt, zal er door onze makelaar een concept koopovereenkomst opgesteld worden waarin alle afspraken tussen de koper en de verkoper worden vastgelegd. Deze concept koopovereenkomst versturen we naar zowel de koper als de verkoper voor goedkeuring. En natuurlijk staan we klaar voor vragen die er zijn.

Ondertekening

Als de koper en verkoper beide een akkoord hebben gegeven kunnen zij beide overgaan tot tekenen van de koopovereenkomst. Dat kan natuurlijk bij ons op kantoor samen met de makelaar. Maar ook kan ervoor gekozen worden om het digitaal te doen uit gemak. Beide opties zijn natuurlijk via ons kantoor mogelijk.

Moet de verkoper altijd ingaan op een bod?

Belangrijk om te weten is dat de verkoper niet verplicht is om op het bod van de potentiële koper in te gaan. De verkoper kan er ook voor kiezen om het bod af te wijzen of te wachten op een beter bod. Ook kan de verkoper meerdere biedingen naast elkaar leggen en daaruit de beste kiezen.

Aankoopmakelaar inschakelen

Het is belangrijk om tijdens de onderhandelingen duidelijk te zijn over je wensen. Daarnaast kan het verstandig zijn om eventueel een aankoopmakelaar in te schakelen die je kan adviseren over de woning, de onderhandelingen en de marktwaarde van de woning. Ook wij kunnen optreden als aankoopmakelaar. Maar let op; We kunnen en mogen niet tegelijkertijd als aankoop- en verkoopmakelaar betrokken zijn bij dezelfde onderhandeling tussen koper en verkoper van dezelfde woning. Dat zou niet zuiver zijn.