binnenkort
huren?

Wonen

Ik wil graag gaan huren. Waar dien ik als huurder aan te voldoen?

Als Van der Krabben makelaardij worden we door verhuurders gevraagd om te bemiddelen tussen huurder en verhuurder. De verhuurder vraagt ons dan tegen bepaalde criteria voorwaarden een huurder te vinden voor zijn woning of appartement.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een huurwoning of appartement heeft elke verhuurder eigen verhuurcriteria waaraan een kandidaat huurder moet voldoen.

Enkele veelvoorkomende criteria zijn:

1. Inkomensvereiste:

Verhuurders kunnen een minimuminkomen eisen om te kunnen huren. We zien vaak inkomensvereiste dat je bruto inkomen minimaal 4 x de maandelijkse huur moet bedragen om in aanmerking te komen. Op uitzondering wil soms 3,5 x ook bespreekbaar zijn wanneer er bijvoorbeeld afdoende eigen vermogen aangetoond kan worden. Vakantiegeld en vaste toeslagen worden meegeteld.

Een eventueel 2e inkomen van je partner wordt voor 1/3 meegeteld. Bij kandidaat huurders welke beide een AOW ontvangen, kunnen beide inkomens voor 100% meegeteld worden.

Je dient te beschikken over vast arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Of een tijdelijk contract van minimaal één jaar. Nul-uren-contracten en contracten via een uitzendbureau worden niet meegeteld. Contracten via een detacheringsbureau worden beoordeeld aan de hand van de voorwaarden.

Zijn eerder genoemde punten niet op jouw situatie van toepassing, maar heb je een fors eigen vermogen, kunnen er wellicht uitzondering op deze regel gemaakt worden. Dan hebben we het vaak over eigen vermogensposities van meer dan € 10.000,-. Naast dit eigen vermogen dient er altijd een vast inkomen te zijn.

2. BKR-toetsing:

Sommige verhuurders willen graag weten of een potentiële huurder een positieve BKR-registratie heeft. Dit wordt gedaan om het risico op huurachterstand te verminderen.

3. Werkgeversverklaring:

Verhuurders kunnen vragen om een werkgeversverklaring om te controleren of een potentiële huurder een vast inkomen heeft.

4. Verhuurdersverklaring:

Soms vragen verhuurders om een verhuurdersverklaring van de vorige verhuurder(s) om te controleren of de potentiële huurder betrouwbaar is.

5. Identiteitscontrole:

Verhuurders vragen vaak om een kopie van een geldig identiteitsbewijs om te controleren of de potentiële huurder de persoon is die hij/zij zegt te zijn.

6. Borgsom:

Verhuurders kunnen een borgsom vragen als zekerheid voor eventuele schade of huurachterstand.

7. Geen huisdieren:

In sommige gevallen kan het zijn dat verhuurders geen huisdieren toestaan in hun huurwoningen.

8. Geen roker(s):

In sommige gevallen kan het zijn dat verhuurders niet willen dat er in hun huurwoning(en) gerookt wordt.

De criteria kunnen dus per verhuurder en per woning verschillen, afhankelijk van de locatie, grootte en huurprijs van de woning, en andere factoren.

Wil je inschrijven voor een huurwoning? Klik dan hier.