Overdrachts belasting

Wonen

Wanneer ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting?

Koop je een woning die ook je hoofdverblijf gaat worden, dan is de overdrachtsbelasting 2% over de koopsom van de woning. In alle andere gevallen betaal he 10,4% overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning. Soms betaal je geen overdrachtsbelasting en heb je een vrijstelling voor het betalen van deze belasting.

Wanneer heb je recht op de vrijstelling van overdrachtsbelasting:
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van het krijgen van de woning
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling
  • Je gaat zelf in de woning wonen
  • De koopsom van de woning is niet hoger dan € 440.000,-
Wat als één van de kopers 35 jaar of ouder is?

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Wanneer één van de twee kopers 35 jaar of ouder is dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel wat wordt aangekocht. De koper die onder de 35 jaar is en aan de overige voorwaarden voldoet, betaalt geen overdrachtsbelasting over het deel wat wordt aangekocht. In de meeste gevallen wordt de woning voor ieder 50% aangekocht.

Woning hoeft niet de eerste koopwoning te zijn

Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting hoeft de koopwoning niet je eerste koopwoning te zijn. Je mag wel maar één keer gebruik maken van deze vrijstelling.

Koper heeft verklaring nodig voor deze vrijstelling

De controle op de toekenning van deze vrijstelling loopt via de notaris. Bij het verkrijgen van de woning moet je verklaren dat je zelf voor een langere tijd in de woning gaat wonen. Deze verklaring is vaak al opgenomen in de leveringsakte die de notaris opstelt. Is dat niet het geval dan kun je gebruik maken van het formulier "verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling". Dit formulier kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

10,4% overdrachtsbelasting als woning niet hoofdverblijf is

Koop je een woning na 1 januari 2023 en ga je niet zelf in de woning wonen, dan betaal je vanaf 1 januari 2023 10,4% overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld als je de woning:

  • verhuurt
  • als vakantiewoning gebruikt
  • voor een kind koopt

Wie gebruik wil maken van de vrijstelling, moet de nieuwe woning als hoofdverblijf gebruiken. Dat betekent dat de koper zich inschrijft bij de gemeente en er ook zijn leven opbouwt (zoals sportactiviteiten, school, gebedshuis, kinderopvang, vrienden, familie). Dit kan maar één woning zijn. Om die reden vallen tweede woningen en vakantiehuizen, ook als zij niet worden verhuurd, ook onder het tarief van 10,4%. Woningcorporaties betalen onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting wanneer zij huizen van andere woningcorporaties overkopen.