no-risk
clausule

Wonen

Wat is een no-risk clausule

Een no-risk clausule is een clausule die in een koopovereenkomst kan worden opgenomen. Het houdt in dat je als koper de mogelijkheid hebt om de koopovereenkomst binnen een bepaalde periode te ontbinden zonder dat er kosten aan verbonden zijn.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je als koper eerst toch graag je woning wil verkopen. Of omdat je financieringsaanvraag gewoonweg langer gaat duren dan de gebruikelijk 6 weken die staat voor een ontbindende voorwaarde van financiering om het geregeld te krijgen.

Wat betekend dit voor de verkoper

Voor de verkoper betekent een no-risk clausule dat de verkoop van de woning niet zeker is totdat de ontbindende voorwaarde van no-risk is verlopen. Dan is er definitief gekocht tegen de eerder afgesproken prijs.

Onzekerheid?

Zo'n no-risk clausule kan leiden tot onzekerheid en vertraging bij de verkoop van de woning. Daarom wordt eigenlijk altijd afgesproken dat in de periode van de no-risk, de verkoper het recht heeft om een minimale gelijke andere koper te vinden. De verkoper blijft dus eigenlijk met zijn/haar woning in de verkoop. Mocht er dan een tweede kandidaat zich melden met een vergelijkbaar goed bod, heb je als eerste kandidaat-koper het recht om de no-risk clausule te laten vervallen om dan toch per direct de koopakte definitief te maken. Of moet je helaas dan toch definitief van de koop af zien omdat je het risico te groot vindt? Vaak krijg je dan als eerste koper 24 of 48 uur de tijd om definitief te beslissen. Mocht je als verkoper er dan toch vanaf willen zien, heeft de verkoper in dat laatste geval de vrijheid om door te gaan met die nieuwe kandidaat. Wil zal dat natuurlijk schriftelijk goed vastgelegd worden.

Zekerheid

Voor jouw als koper betekent een no-risk clausule dat deze meer zekerheid heeft bij het kopen van de woning, omdat er een bepaalde periode is waarin je als koper kan terugtrekken als er bijvoorbeeld problemen zijn met de financiering of als de gewenste verkoop uit blijft. Zonder dat het financiƫle gevolgen heeft.

Voor de verkoper is een no-risk clausule om de eerste koper nog wat langer de tijd te geven om bijv. zijn woning te verkopen of bijv. de financiering af te ronden. Terwijl de woning wel gewoon in de verkoop blijft.

Duidelijke afspraken

Het is belangrijk om in de koopovereenkomst duidelijke afspraken te maken over de no-risk clausule, zoals de duur van de ontbindende voorwaarde en welke voorwaarden moeten worden voldaan voordat de koper zich kan terugtrekken. Het is ook belangrijk om vast te leggen wat er gebeurt met eventuele aanbetalingen of andere kosten als de koper zich terugtrekt binnen de gestelde termijn.

Advies

Ons advies is dan ook dat je daarover goed laat informeren door onze makelaars.