Woon
oppervlakte

Wonen

Wat wordt er verstaan onder woonoppervlakte?

Woonoppervlakte is de term die gebruikt wordt om het aantal vierkante meters van de leefruimte in een woning te beschrijven. Het is een belangrijk aspect voor zowel makelaars als potentiƫle kopers bij de aan- en verkoop van een woning. Makelaars gebruiken de woonoppervlakte als een van de belangrijkste factoren om de waarde van een woning te bepalen en daarmee ook de vraagprijs te bepalen bij de verkoop van een woning. Potentiƫle kopers gebruiken de woonoppervlakte om de ruimte en leefbaarheid van een woning te beoordelen en om te bepalen of de woning voldoet aan hun specifieke eisen en wensen. Daarom is het belangrijk dat de woonoppervlakte nauwkeurig wordt gemeten en gecommuniceerd bij de woningverkoop.

NEN-norm

De NEN-norm is een Nederlandse norm die beschrijft hoe de woonoppervlakte van een woning precies gemeten en berekend moet worden. Het is een standaard die is opgesteld door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN).

Het toepassen van de NEN-norm bij het meten van de woonoppervlakte zorgt ervoor dat er een uniforme en betrouwbare methode wordt gehanteerd. Zo worden verschillen tussen metingen van verschillende makelaars of taxateurs voorkomen.

De NEN-norm geeft aan welke delen van de woning wel en niet worden meegerekend in de woonoppervlakte, bijvoorbeeld of een balkon of berging wel of niet wordt meegerekend. Daarnaast beschrijft de NEN-norm ook de manier waarop de oppervlakte van schuine wanden en dakkapellen moet worden berekend.

Bij de verkoop van een woning is het verplicht om de woonoppervlakte te vermelden en wordt er steeds vaker gevraagd om een NEN 2580 meetrapport waarin de woonoppervlakte volgens de NEN-norm is vastgesteld.