wettelijke
bedenktijd

Wonen

Wat is de wettelijke bedenktijd?

3 dagen bedenktijd

Wanneer je een woning koopt kan dat soms erg snel gaan. Soms is een potentiële koper zo overdondert en handelt misschien uit emotie. Het kan voorkomen dat de potentiële koper begint te twijfelen over zijn aankoop. Niet fijn, maar dat kan wel gebeuren. Vooral in een overspannen woningmarkt zagen we heel af en toe mensen een overhaaste beslissing maakte. Om die potentiële kopers toch enigszins een bescherming te geven, heeft de wetgever de "3 dagen wettelijke bedenktijd" in de wet verankert.

Wettelijke regeling 

De 3 dagen bedenktijd bij het aankopen van een woning is een wettelijke regeling die de koper van een huis de mogelijkheid geeft om binnen 3 dagen na het tekenen van de koopovereenkomt alsnog af te zien van de aankoop, zonder opgaaf van reden. Niet fijn voor ons als makelaar en bovenal zeer teleurstellend voor de verkoper. Maar toch; de wettelijke regeling bestaat.

Wanneer start deze bedenktijd

De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Als koper teken je ook een ontvangstbevestiging. Tijdens deze 3 dagen bedenktijd kan de koper de koop ongedaan maken door een e-mail of brief naar ons als makelaar te sturen. Hierin staat dan de je als koper aangeeft dat je alsnog afziet van de koop.

Doel

Het doel van de bedenktijd is om de koper de tijd te geven om de aankoop nog eens goed te overwegen en eventueel nog deskundigen te raadplegen. Het is belangrijk om te weten dat de bedenktijd alleen geldt bij de aankoop van een bestaande woning en niet bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is deze termijn vaak 7 dagen.

Conclusie 

Gebruik maken van de bedenktijd is natuurlijk voor alle partijen niet fijn. Iedereen had zo zijn eigen verwachtingen. Het is dus verstandig om goed te overwegen of de aankoop van de woning bij je past en of je geen belangrijke zaken over het hoofd gezien hebt, voordat je een bod doet. Maar mocht er toch nog achteraf bedenkingen ontstaan, of een kink in de kabel, kun je gebruik maken van deze bedenktijd binnen 3 dagen.