opzetten
overeenkomst

Zakelijk

Hoe werkt het opzeggen van een zakelijke huurovereenkomst?

Er zijn genoeg redenen voor het opzeggen van een zakelijke huurovereenkomst. Toch kan dit niet zomaar gedaan worden. De opzegtermijn verschilt namelijk per huurovereenkomst. Ook moet het zakelijke object bij oplevering na opzegging aan afgesproken voorwaarden voldoen. Hoe zit dit precies?

Opzegtermijn

De opzegtermijn is per huurovereenkomst verschillend. Vaak is het een half jaar of een jaar, maar voor zekerheid is het belangrijk jouw eigen huurovereenkomst te checken voor de precieze opzegtermijn.

Zodra je weet wat deze is, kun je de precieze datum vaststellen. Is er bijvoorbeeld bekend dat je een driejarige huurovereenkomst hebt met een half jaar opzegtermijn en is deze per 1 april 2023 ingegaan, dan eindigt de eerste huurperiode op 31 maart van 2026. Belangrijk om te weten is wel dat de overeenkomst niet automatisch eindigt. Wil je de huurovereenkomst na de eerste huurperiode opzeggen? Dan moet in het voorbeeld zoals bovenstaand vóór 1 oktober 2025 opgezegd worden.

Tussentijds opzeggen

Wil je tussentijds het huurcontract opzeggen? Dit kan helaas niet zomaar. Tussentijds opzeggen kan slechts onder een aantal voorwaarden. Twee in het bijzonder zijn:

  1. Wederzijdse instemming tot opzegging huurovereenkomst
    Soms gaat een verhuurder akkoord met eerder opzeggen van de huurovereenkomst. De verhuurder kan bijvoorbeeld interesse hebben om het bedrijfspand toch zelf te gaan gebruiken. Neem daarom altijd contact op met de verhuurder.
  2. Een vervanger vinden voor jouw huurovereenkomst
    Het kan voorkomen dat jouw bedrijfspand erg gewild is of op een gewilde locatie staat. Dan is het makkelijk om iemand te vinden die jouw zelfde huurovereenkomst wil voortzetten. Er kan dan een brief opgesteld worden aan de verhuurder over het voorzetten van de huur. De verhuurder moet dan akkoord gaan, tenzij de huidige huurder niet kan bewijzen dat de nieuwe huurder de huur kan nakomen.