Mag je een huurder controleren?

Zakelijk

Als verhuurder wil je natuurlijk graag weten met wie je zaken doet en wat er allemaal gebeurt in je pand, maar mag je controleren? Dat mag zeker, maar je moet het wel goed vastleggen. In deze blog leggen we uit waar je allemaal rekening mee moet houden.

Huurder controleren voordat u een huurovereenkomst gaat tekenen

Voordat je een langdurige huurovereenkomst sluit met een huurder, wil je graag weten met wie je zaken doet. Hiervoor kun je openbare bronnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, en ook de makelaar kan een check doen. Op deze manier controleer je de identiteit van de huurder. Het is van essentieel belang om je bevindingen zorgvuldig vast te leggen. Mocht zich in de toekomst een ongewone situatie voordoen, dan heb je documentatie waarmee je kunt aantonen dat je de nodige controles hebt uitgevoerd bij het aangaan van de huurovereenkomst.

Huurder controleren op het gebruik van het pand

Het is belangrijk dat je tijdens de huurperiode de huurder periodiek controleert op zijn bedrijfsactiviteiten en op mogelijke illegale praktijken. Zorg ervoor dat je deze controles ook vastlegt, bijvoorbeeld door middel van foto's of een kort gespreksverslag.

Mag de verhuurder het pand zomaar controleren en binnentreden?

Over het algemeen mag verhuurder het pand controleren, maar kan niet zomaar binnentreden vanwege de privacy van de huurder. Daarom is het verstandig om eerst aan te bellen of een afspraak te maken met de huurder van het bedrijfspand. Echter, het hangt af van de afspraken die zijn vastgelegd in de huurovereenkomst. Het kan ook zijn dat de verhuurder het recht heeft om onaangekondigd binnen te komen wanneer de huurder aanwezig is.