de
waarborgsom

Zakelijk

Mag een verhuurder om een waarborgsom vragen? Betaal je bij een huurovereenkomst altijd een waarborgsom?

Je bent opzoek naar een bedrijfspand. Na enige tijd van zoeken en bezichtigen vind je de perfecte match. Nu is het zaak dat er een huurovereenkomst opgesteld wordt met de verhuurder. De verhuurder vraagt in de huurovereenkomst om een waarborgsom. Je vraagt je af of dit mag of juist moet bij huren. Hieronder volgt een antwoord.

Zekerheid voor de verhuurder

Je kunt je voorstellen dat de verhuurder garantie wil dat de huur netjes betaald wordt iedere maand. Ook zijn er omstandigheden die kunnen leiden tot onverwachte kosten voor de verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan beschadiging van het bedrijfspand. De verhuurder kan dan zichzelf beschermen door te opteren voor een waarborgsom in de huurovereenkomst. Op deze manier kan de verhuurder, indien nodig, de waarborgsom gebruiken om nagelaten huur of door de huurder veroorzaakte schade te compenseren.

Oplevering bedrijfspand en einde huurovereenkomst

De oplevering van het bedrijfspand is erg belangrijk bij huren. Hierover moeten duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de betrokken partijen. Indien de huurder niet oplevert volgens afgesproken voorwaarden, mag de verhuurder deze in mindering brengen van de waarborgsom om het bedrijfspand toch in de afgesproken staat terug te krijgen.

Aan het einde van de huurovereenkomst is de verhuurder verplicht om de waarborgsom terug te storten aan de huurder. De hoeveelheid die de huurder terugkrijgt is dan afhankelijk van de oplevering van het bedrijfspand en of er bijvoorbeeld nog een huurachterstand is. Dit zal dan ingehouden worden van de waarborgsom.