Stel deze vragen bij het bezichtigen van een bedrijfspand

Zakelijk

Eindelijk sta je op het punt om dat lang gedroomde bedrijfspand te huren of kopen. Het is tijd om een aantal panden te bezichtigen. Maar wat moet je nu eigenlijk vragen tijdens zo’n bezichtiging? Waar moet je op letten? Hier zijn een aantal belangrijke vragen (met een korte uitleg) die je zeker moet stellen.

1. Zijn er naast de huurprijs nog extra kosten?

Je hebt waarschijnlijk al een idee van de huurprijs, maar het is belangrijk om te weten of er nog extra kosten zijn. Vraag naar eventuele servicekosten, kosten voor internet, nutsvoorzieningen, VvE (Vereniging van Eigenaren) en btw. Zo krijg je een goed overzicht van het totale kostenplaatje.

2. Hoe zit het met verzekeringen?

Soms zijn bepaalde verzekeringen inbegrepen in de huurprijs of servicekosten, zoals een gebouwverzekering of een milieuverzekering. Dit is echter niet altijd het geval. Vraag welke verzekeringen je zelf moet afsluiten als je het pand huurt. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering.

3. Is er collectieve beveiliging aanwezig?

Veel kantoorpanden, bedrijvenparken en winkelcentra hebben tegenwoordig collectieve beveiliging. Dit betekent dat één beveiligingsbedrijf het hele gebied in de gaten houdt. Vraag wat de kosten voor jou als huurder zijn en wat de beveiliging precies inhoudt.

4. Kan ik mijn auto ergens parkeren?

Heeft het pand een eigen parkeerplek? Is deze overdekt? Zijn er kosten aan verbonden? Heb je een vergunning nodig? Dit zijn belangrijke vragen, vooral als je vaak met de auto naar je werk gaat.

5. Welke andere bedrijven zitten er in het pand?

Als je een kantoor of ruimte in een groter pand huurt, deel je het waarschijnlijk met andere bedrijven. Vraag wie je buren zijn en in welke sector zij werken. Dit kan namelijk mogelijkheden bieden voor samenwerking of het uitwisselen van opdrachten.

6. Is het mogelijk om inventaris of meubilair ook over te nemen?

Ja, dat is vaak mogelijk, maar het moet wel in overleg met de verhuurder gebeuren. Als je de inrichting van het pand aantrekkelijk vindt, vraag dan of je deze kunt overnemen. Bespreek duidelijk de kosten en de staat van de inventaris om misverstanden te voorkomen.