Vier belangrijke overwegingen voor de aanschaf van een bedrijfspand

Zakelijk

Het kopen van een winkelruimte, opslagruimte of bedrijfshal vormt een aanzienlijke investering, waar veel ondernemers vroeg of laat mee te maken krijgen. Of ze nu een nieuw bedrijf opstarten, hun huidige onderneming uitbreiden, of simpelweg willen verhuizen, het vinden van geschikte bedrijfsruimte staat centraal. Bij het besluit tot aankoop van een pand zijn er diverse overwegingen en afwegingen die gemaakt moeten worden. Waar moet je over nadenken voordat je een beslissing maakt?

Vertrekken uit het huidige pand

Als je al een ruimte huurt of eigenaar bent van een pand, is het belangrijk om na te denken over de volgende stappen. Moet je de huurovereenkomst beëindigen of het pand verkopen? Mogelijk ben je nog gebonden aan een contract, waarbij vaak een opzegtermijn van een jaar geldt voor de gehuurde bedrijfsruimte. Zorg er dus voor dat je tijdig handelt als je wilt opzeggen. Informatie over het opzeggen vind je doorgaans in het huurcontract. In het geval van verkoop is het verstandig om het pand te laten registreren bij een BOG-verkoopmakelaar enom te kiezen voor een NVM-makelaar, zodat je pand ook op platforms zoals Funda in Business wordt aangeboden.

Eisen en wensen

Vervolgens is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw pand. Het proces verloopt efficiënter wanneer je eerst een lijst maakt met de minimale eisen waaraan je nieuwe bedrijfsruimte moet voldoen. Denk hierbij aan de gewenste locatie, de benodigde oppervlakte, en eventuele behoefte aan laad- en losruimte, stroomcapaciteit, draagkracht van de vloer, en andere essentiële specificaties. Overweeg ook welke voorzieningen belangrijk zijn en of er mogelijkheden zijn voor toekomstige uitbreiding.

Locatie en bereikbaarheid

Dit is vaak het eerste wat in je opkomt bij het overwegen van een verhuizing of het zoeken naar een nieuwe bedrijfsruimte: de locatie en bereikbaarheid. Elke onderneming is uniek, dus kijk niet alleen naar algemeen populaire locaties. Wat voor anderen werkt, past misschien niet bij jouw behoeften. Een logistiek bedrijf zal bijvoorbeeld de nabijheid van snelwegen prefereren, terwijl een kantoor gericht bedrijf juist goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer nodig heeft. Voor bedrijven die veel klanten ontvangen, is de bereikbaarheid en parkeermogelijkheid van groot belang. Of geeft jouw bedrijf de voorkeur aan een locatie in het centrum?

Bestemmingsplan

Heb je je droompand gevonden? Voordat je de sprong waagt, is het verstandig om het bestemmingsplan te controleren. Neem contact op met de gemeente en zorg ervoor dat je bedrijf zich daadwerkelijk op die locatie mag vestigen. Elke gemeente heeft namelijk zijn eigen bestemmingen en regels voor het vestigen en bebouwen van panden in specifieke gebieden. Bovendien bepalen gemeenten vaak een milieucategorie voor bedrijventerreinen, variërend van lichte bedrijvigheid (categorie 1) tot zware industrie (categorie 6).